Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Razowe galette z gruszkami

Razowe galette z gruszkami
Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek. Zdjęcie: Gzik i Pyry | www.gzikipyry.pl

Małymi krokami zbliża się jesień, więc za chwilę stragany ozdobią żółte słodkie gruszki. Wśród nich dorodne klapsy, zwane również faworytkami, oraz konferencje z charakterystyczną rdzawą skórką. Czas przygotować z nich zdrowe ciasto.

Jako preludium do przepisów z udziałem gruszek wybrałam galette – ciasto kruche z mąki razowej. Jeśli wybierzecie owoce bardzo dojrzałe i słodkie, możecie zrezygnować z dodatku miodu. Ale odrobina zdrowej słodkości tylko doda wam energii do kolejnych ćwiczeń.

Gruszki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny, gdyż dzięki pektynie i błonnikowi pobudzają przemianę materii. Są jednym z niezbędnych składników kompotu z suszonych owoców podawanego w Wigilię. Powinny być zatem częstym gościem na naszym talerzu i urozmaiceniem diety odchudzającej. Bogate są również w składniki mineralne, m.in. w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Ten ostatni pozytywnie oddziałuje na tarczycę. Warto wspomnieć również o zawartym w nich potasie, który reguluje funkcjonowanie systemu nerwowego i pracę mięśni. Dotlenia mózg, poprawiając myślenie oraz koncentrację, dlatego zajadajmy się gruszkami, gdy czeka nas wytężona praca intelektualna.

Dorodne gruszki zawierają też witaminę A, witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz C i PP.
Jak widać, znaczenie gruszek w naszej diecie jest nieocenione. Pamiętajmy, aby kupować owoce zdrowe i niepryskane.

Razowe galette z gruszkami

Razowe galette z gruszkami. Zdjęcie: Gzik i Pyry | www.gzikipyry.pl

Składniki:

- 200 g mąki razowej (typ 1850)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko (wielkość M)
- 125 g zimnego masła
+
- 3 dojrzałe gruszki
- cynamon
- miód lipowy lub inny

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtko i pokrojone w kostkę masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30‒40 min. Gdy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Myjemy i kroimy w plasterki gruszki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na środku układamy plastry gruszek, pozostawiając  ok. 2 cm wolnego brzegu. Nadmiar ciasta zawijamy do wnętrza, posypujemy cynamonem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Galette pieczemy na złoty kolor przez mniej więcej 30 minut.

Ciasto podajemy polane ulubionym miodem lub posypane cukrem pudrem.

Ania, autorka bloga Gzik i pyry, stonowana eksperymentatorka kulinarna, miłośniczka kuchni polskiej i węgierskiej.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Zabcia180789 zapytał(a) 28 sierpnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Razowe galette z gruszkami
czy cukier puder można czymś zastąpić w samym cieście??
Gzik i pyry odpowiedział(a) 29 sierpnia 2014
Jeśli nie mamy cukru pudru, możemy zmielić zwykły cukier w młynku do kawy lub rozkruszyć kryształki wałkiem. A jako zdrowszy zamiennik proponuję użyć ksylitolu lub tak jak piszesz stewii. Życzę smacznego :)
jaroszynska.asia odpowiedział(a) 29 sierpnia 2014
można zmienić na zwykły cukier, albo zdrowiej np na stewię :-)

Polecane wpisy

Brownie z batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Piekę… kaszę ze śliwkami!

Ten, kto umie i lubi gotować

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Brzoskwiniowy nernik na zimno

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować