Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami
Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu
Gdy na straganach wciąż pustka, a nowalijki już prawie, prawie… ale jeszcze nie, ratujemy się cytrusami. Chociaż one zimą i wczesną wiosną mają jakiś smak. Słodko-kwaśna, soczysta radość na kulinarnej pustyni. Co powiecie na gofry z czerwonymi pomarańczami?

Od kilku lat zamawiam czerwone pomarańcze bezpośrednio z ekologicznej sycylijskiej uprawy. Dzięki temu mam pewność, co zamawiam, że owoce nie były pryskane nienaturalnymi mieszankami, które negatywnie przełożą się na moje zdrowie. Szkoda by było, bo czerwone pomarańcze z natury pełne są witamin i innych składników odżywczych. Jak „zwykła” pomarańcza, jej czerwona odmiana ma dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Są też silnymi przeciwutleniaczami i zawierają potas, który znany jest z dobroczynnego wpływu na nasze serce. Ponadto ich czerwona odmiana dodatkowo dzięki zawartym w czerwonym barwniku antocyjanom stanowi ochronę dla naszego systemu sercowo-naczyniowego.

Jak używać czerwonych pomarańczy w kuchni? Najlepiej w wersji surowej, gdyż ich smak nie wymaga zbyt wielu ulepszających zabiegów. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się w lekkiej sałatce, w wersji słodkiej dobrze komponują się na przykład z drożdżowym ciastem. Można także przygotować z nich intensywnie czerwoną konfiturę, która charakteryzuje się lekką goryczką.

Pokażę wam, jak świetnie je wykorzystać w wersji śniadaniowej. Proponuję gofry, w większości z mąki pszennej razowej, do tego chudy twaróg z dodatkiem jogurtu naturalnego i waniliowego ekstraktu, a na nich, w wersji nieco grzesznej, karmelizowane czerwone pomarańcze (można zastąpić surowymi).

Razowe gofry z waniliowym twarogiem i karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami

Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu

Składniki na gofry (12 małych porcji):

- 120 g mąki pszennej razowej
- 60 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 75 g oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Twaróg:

- 400 g chudego twarogu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Karmelizowane pomarańcze:

- 6 małych czerwonych pomarańczy
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotuj twaróg. Pomieszaj go z jogurtem, ekstraktem i cukrem. Dobrze wymieszaj. Odstaw na bok. Pomarańcze „wyfiletuj”, pozbawiając skórki i błonek. Rozgrzej masło na patelni, dorzuć pomarańcze, w miarę możliwości razem z sokiem, posyp cukrem i smaż kilka minut. Odstaw na bok. W misce pomieszaj wszystkie składniki na gofry i zamieszaj trzepaczką. Wylewaj małe porcje do gofrownicy, a gotowe odkładaj na talerz. Posmaruj gofry twarożkiem i ułóż na nich pomarańcze.

 

Śliwka - razem z przyjaciółką Tosią od 6 lat prowadzi bloga burczymiwbrzuchu.pl. Uwielbia łączyć smaki, eksperymentować w kuchni, ale przede wszystkim ponad wszystko kocha jeść. Choć na co dzień stara odżywiać się zdrowo, nie ukrywa, że są dni, gdy pozwala sobie na absolutnie nieprzyzwoitą porcję masła. 

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
kasix zapytał(a) 6 kwietnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu Razowe gofry z pomarańczami
hihihi gofr nawet nie wyglada zeby byl razowy :D wyglada bardzo apetycnie

Polecane wpisy

Zdrowe gofry – są takie!

Agnieszka Piątkowska

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Ten, kto umie i lubi gotować

Ciasto pomarańczowe

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować