Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób
Zdjęcie: shutterstock
Wiemy już, że wątroba może regenerować się szybciej, a czasem bardzo leniwie lub w ogóle. Zapewniamy, że nie wystarczy ograniczyć tłuszcze w diecie, by jej ulżyć. Naukowcy odkryli, co działa najlepiej.

Jeśli wątroba się sypie, to za tym pojawia się już cała kaskada problemów. Jednak, wydaje się, że nie martwimy się o nią tak jak chociażby o serce. Ten największy gruczoł ludzkiego organizmu coraz częściej cierpi z powodu naszej tak zwanej zachodniej diety - tłustej, nafaszerowanej cukrem i cholesterolem. Efekt? Coraz więcej ludzi ma uszkodzenia wątroby, które mogą w przyszłości prowadzić do marskości oraz raka tego narządu. Co jeszcze bardziej niepokojące, w tej grupie przybywa osób młodych. W Stanach szacuje się, że nawet 35 proc. dorosłych może mieć niealkoholowe stłuszczenie wątroby (to zmiany przypominające te u nadużywających alkoholu). Zdarzają się już także przypadki dzieci z tą przypadłością. Na szczęście możemy temu zapobiec. Nie dalej niż miesiąc temu profesor Donald Jump w pracy na łamach naukowego pisma PLOS ONE dowiódł, że ograniczenie tłuszczu i cholesterolu w diecie to zbyt mało, by zregenerować wątrobę. Najlepsze efekty daje za to... ograniczenie cukru!

To pierwszy, może najważniejszy, krok w walce ze stłuszczeniem wątroby i innymi schorzeniami tego narządu, ale też krok zapobiegający tym chorobom. Przejście na lekkostrawną dietę, nawet schudnięcie nie przyniosą tak dobrych efektów, jak samo ograniczenie cukru – wykazał prof. Jump w badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanowym w Oregonie (USA). Szczególnie mowa o cukrze dodanym do jedzenia przez producentów (spore jego ilości mają napoje, jogurty, gazowane energetyki, ciastka, słodycze), zwłaszcza w postaci syropu fruktozowego. Warto zwracać na to uwagę na etykietach i omijać szerokim łukiem. Przynajmniej o tym kluczowym składniku coraz głośniej ostatnio alarmują naukowcy. Dlatego słodkie, to najlepiej sobie zostawić wspomnienia o cukrze. Nie tylko wątroba nam za to podziękuje!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Ciężkostrawna dziesiątka

Małgorzata Różańska

Najpopularniejsze wpisy