Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Roladki bakłażanowe

Roladki bakłażanowe
Zdjęcie: Justyna Ledwoch | www.readeat.pl

Danie na sylwestrową imprezę musi: być niebanalne i wyraziste w smaku, poręczne, do złapania między tańcami, oraz koniecznie występować na stole w ilościach hurtowych. I takie właśnie są bakłażanowe roladki.

Te sprytne zawijaski spełniają wszystkie te kryteria, idealnie wpasowując się w karnawałowe menu. Na dodatek są zdrowe! Wypchane kaszą jaglaną, surowymi warzywami i świeżymi ziołami. Uwielbiają towarzystwo sosu z tahiny, granatu i hummusu. Chętnie wproszą się do was na sylwestra lub karnawałową prywatkę.

Roladki bakłażanowe

Zdjęcie: Justyna Ledwoch | www.readeat.pl

Składniki:

- 4 średnie bakłażany
- sól
- oliwa z oliwek
- kumin
- pieprz

Nadzienie:

- 2 papryki czerwone
- ½ szklanki kaszy jaglanej (100 g)
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- szczypta cynamonu
- 1 marchewka (ok. 150 g)
- 1 burak
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki ziarenek granatu
- pieprz, sól
- sok z cytryny

Bakłażany kroimy wzdłuż, w cienkie plastry o grubości około 4 mm. Posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut. Delikatnie płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Smarujemy oliwą (cienką warstwą - najlepiej pędzelkiem), posypujemy kuminem i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut (obracając w połowie czasu pieczenia) lub grillujemy na patelni grillowej z obu stron, aż będą miękkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Kaszę jaglaną płuczemy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i podprażamy kaszę przez niecałą minutę. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu około 8-10 min. (od momentu zawrzenia). Zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.

Paprykę układamy na blasze i pieczemy w 200 st. C około 45-50 minut. Wyjmujemy i wkładamy do garnka, przykrywając go pokrywką. Zostawiamy do wystygnięcia. Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki.

W międzyczasie siekamy drobno cebulę, czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane składniki razem z odrobiną chili, cynamonu i kurkumy. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli.

Marchewkę i buraka ścieramy na tarce. Orzechy włoskie drobno kroimy. Kolendrę i pietruszkę siekamy. Wyjmujemy pestki z granatu. Mieszamy ugotowaną kaszę z podsmażoną cebulką, marchewką, burakiem, ziołami, orzechami i granatem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na każdy plaster wykładamy około ¾-1 łyżkę nadzienia, zawijamy w rulonik. Podajemy solo, z hummusem lub z sosem z tahiny. 

 

Justyna Ledwoch - z wykształcenia lekarka, po godzinach autorka bloga z kuchnią roślinną.  Zwolenniczka sezonowego, zdrowego gotowania. Na readeat.pl stara pokazać się, że kuchnia wegańska może być różnorodna, odżywcza i zdrowa. W wolnej chwili zakopuje się w książkach (nie tylko kulinarnych), biega z aparatem lub ogląda dobry film z psem na kolanach.


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Bakłażan nieźle nadziany

Ten, kto umie i lubi gotować

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Ten, kto umie i lubi gotować

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować