Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową
Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Zimą częściej gotuję zupy. Lubię je przygotowywać. Ich zapach magicznie unosi się po całym mieszkaniu. Dacie się namówić na duet zupowy marchewka plus domowa śmietana kokosowa? Obiecuję, warto.

Zupa marchewkowa to duża konkurencja dla popularniej zupy krem z dyni. Ma równie wspaniały pomarańczowy kolor. Kolory działają ożywczo na nasz organizm. Kolor pomarańczowy kojarzy się z zachodzącym słońcem i wakacjami. To też kolor symbolizujący ogień i ciepło, co ważne szczególnie zimą. Do marchewki pasują wszystkie ostre i rozgrzewające przyprawy, bo sama w sobie jest słodka. Warto sięgnąć po imbir, paprykę, ale także po kmin rzymski, cynamon czy garam masalę. Tutaj wskazana jest dowolność i kulinarna intuicja.

Marchew to szczególne warzywo na zimę. Dobrze przechowywana gości na naszych stołach i straganach przez cały rok. Ma sporo witamin (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP) i jest bogata w składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również najbogatszym źródłem beta-karotenu, który nie wyparowuje podczas gotowania. Beta-karoten wspomaga pracę serca, wzrok i poprawia koloryt skóry.

Po tym przepisie uwierzycie, że ostatnie, co można powiedzieć o marchewce, to że jest nudna!

przepis na zupe marchewkowa z nuta kokosowa

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

- 500 g marchewki
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru (lub 2 łyżeczki świeżego)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ szklanki oleju
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody

Przygotowanie: 

Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tak samo przygotuj ziemniaka. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Przenieś cebulę. Od razu dodaj wszystkie przyprawy prócz soli. Ciepło je otworzy. Mieszaj, aż kuchnię wypełni miły zapach, a cebula zmięknie. Uważaj, by nie przypalić! Dodaj pokrojone warzywa. Duś przez 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Całość zmiksuj na krem, następnie przelej przez sitko. Zupa będzie miała gładszą konsystencję. Dodaj przecier pomidorowy i dopraw zupę do smaku.

W naczyniu umieść wiórki kokosowe, sok z cytryny i wodę. Zacznij miksować na wysokich obrotach. Po 3 minutach zacznij powoli dolewać olej. Ciecz zgęstnieje. Gotową śmietanę podawaj do zupy.

 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Zupa idealna na zimę

duet masz.talerz

Zupa... orzechowa!

Ten, kto umie i lubi gotować

Zupa rybna na bogato

duet masz.talerz

Marchewkowe frytki

duet masz.talerz

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować