Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Rzodkiewka – na obiad w sam raz!

Rzodkiewka – na obiad w sam raz!
Jak wykorzystać rzodkiewkę? Zdjęcie: Marta Śliwicka | Burczymiwbrzuchu

Pełna smaku rzodkiewka to herb wiosny. Urzeka kolorem, kształtem i pięknym, dorodnym pęczkiem liści – które również można wykorzystać, na przykład przygotowując zupę krem! Czy jej kariera musi kończyć się na twarożku? Zapewniam was, że nie. 

Rzodkiewka to nie tylko pyszny, lekko ostry smak. To także mnóstwo składników odżywczych. Znajdziecie w niej witaminę C wspomagającą odporność. Zawarty w rzodkiewce olejek gorczycowy, nadający jej charakterystyczny ostry smak, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a związki siarki poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Skoro rzodkiewka to samo zdrowie, postanowiłam potraktować ją jako wyzwanie. Chodziło mi po głowie wykorzystanie jej na ciepło, podduszenie w czerwonym winie i ułożenie na razowej grzance, ale gdy moje myśli wypełniły rzodkiewkowe tzatziki, nie mogłam już myśleć o niczym innym. Nie chciałam jednak rezygnować z pokazania, że na ciepło też jest pysznym pomysłem, więc poszatkowałam ją do placuszków z kaszy jaglanej. W połączeniu z kaszą jaglaną, której właściwości sprawiają, że jest prawdziwym superbohaterem wśród zdrowych produktów, rzodkiewka staje się częścią naprawdę sycącego posiłku wspierającego nasz organizm. No i jest pysznie!

Placki z kaszy jaglanej i rzodkiewki z rzodkiewkowymi tzatzikami (8 placków)

rzodkiewka

Zdjęcie:  Marta Śliwicka | Burczymiwbrzuchu

Placki: 

- pół szklanki kaszy jaglanej (szklanka to ok. 330 ml) 
- 1 szklanka wody
- 5 posiekanych rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka młodego szczypiorku
- 1 łyżka miodu
- 12 łyżek mąki pszennej razowej
- 2 jajka
- kilkanaście kropli tabasco
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia

Ugotuj kaszę w 1 szklance osolonej wody, aż pochłonie całą wodę. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekane rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę i dodaj do kaszy. Dodaj resztę składników, ale zanim dodasz jajka i mąkę razową, sprawdź, czy placuszki są odpowiednio doprawione. Dodaj jajka i mąkę i dobrze wymieszaj masę. 

Rozgrzej oliwę na patelni i nakładaj łyżką takie porcje, jakiej wielkości chcesz mieć placki. Smaż z jednej strony, a następnie odwróć i usmaż drugą stronę. Wyjmuj usmażone placki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z zimnymi tzatzikami. 

Rzodkiewkowe tzatziki

- 200 g jogurtu greckiego
- 3 posiekane rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz

Do miseczki wlej jogurt i dodaj posiekane rzodkiewki. Przeciśnij czosnek przez wyciskarkę i dodaj do miski. Dodaj oliwę, miód i dopraw solą i pieprzem. Tzatziki najlepiej przygotować co najmniej godzinę przed podaniem z plackami, aby zdążyły się dobrze przegryźć w lodówce. 

Śliwka (z bloga Burczymiwbrzuchu): razem z przyjaciółką Tosią od ponad trzech lat prowadzi bloga kulinarnego Burczymiwbrzuchu oraz stronę o domowym wypieku chleba smakowitychleb.pl. Od zawsze kochała dobrze zjeść, jednak pewnego dnia przestało jej to wystarczać, więc zabrała się do gotowania. Ogromną przyjemność sprawia jej „leczenie” niezdrowych dań pełnowartościowymi składnikami. Ostatnio oszalała na punkcie kaszy, co udowodniła również w tym przepisie. 


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Ziemniak – sezon na to, co pod ziemią

Ten, kto umie i lubi gotować

Jej Wysokość Pietruszka

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować