Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami
Zdjęcie: Asia Bartnik | Fotografia Coolinarna
Botwinka jest jak aktor jednej roli. Wszyscy odruchowo robimy z niej chłodnik. Tymczasem młody burak nadaje się do bardzo wielu dań. Żeby wykorzystać ją w całości, przygotowałam dla was sałatkę z jej pięknych liści, a korzenie zamieniłam w smakowite vegeklopsiki.

Botwinka to najlepszy przyjaciel osób dbających o figurę, ponieważ jest wyjątkowo małokaloryczna – 100 g to tylko 19 kcal w wersji surowej i 27 kcal w wersji gotowanej. Jest też źródłem witaminy C i witamin z grupy A i B. Dobrze wpływa na cerę i włosy, ponieważ zawiera biotynę. Posiada również właściwości odtruwające i odkwaszające.

Botwinkę można wykorzystać w całości i niekoniecznie gotować. Jej liście zawierają kwas szczawiowy, który ogranicza przyswajanie wapnia, pamiętajmy więc, by połączyć ją z takimi produktami jak sery czy jogurty, które są bogate w ten pierwiastek. Z kefirem lub maślanką jest świetnym składnikiem pełnego antyoksydantów koktajlu.

Oprócz licznych właściwości zdrowotnych botwinka to po prostu piękne, kolorowe warzywo, które aż prosi się, by eksperymentować z nim w kuchni. Zależało mi na wykorzystaniu jej w całości  i pokazaniu, jak można zrobić z niej danie pożywne, a jednocześnie zdrowe. Stąd pomysł na sałatkę!

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami

Zdjęcie: Asia Bartnik | Fotografia Coolinarna

Składniki na wegeklopsiki (10-12 sztuk): na 3-4 porcje

- pęczek botwinki (5-6 roślin) – korzenie i łodygi
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka mieszanki garam masala
- ½ łyżeczki imbiru
- 12 orzechów nerkowca
- garść świeżej kolendry
- ½ szklanki nasion słonecznika
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki mąki
- sól I pieprz
- sok z ½ cytryny

sałatka (3-4 porcje):

- liście z pęczka botwinki
- pęczek rzodkiewek
- 100 g szpinaku
- ser feta

dressing:

- pół szklanki jogurtu
- 8 listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz

Oddziel liście botwinki od łodygi z korzeniami. Odłóż liście na później. Dolną część botwinki z łodygą pokrój w malakserze lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i orzechy nerkowca. Przełóż wszystko do miski. Dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Ma powstać zwarta masa. Uformuj klopsiki. Rozłóż je na blasze i papierze do pieczenia. Piecz po 10-15 minut po obu stronach do zrumienienia w 200 stopniach.

Pokrój liście botwinki na 4 części. Ułóż je na talerzach ze szpinakiem. Pokrój rzodkiewki (część w plasterki, część w ćwiartki). Ułóż na talerzu razem z pokruszonym serem feta. Dołóż klopsiki w całości lub porwane na mniejsze kawałki.

Osobno podaj dressing, czyli jogurt z miętą i octem balsamicznym, doprawiony solą i pieprzem.

 

Asia Bartnik – Fotograficzne hobby zamieniła w pracę. Zajmuje się fotografią rodzinną i kulinarną. Wiedzą i doświadczeniem o tej ostatniej dzieli się na swoim blogu Fotografia Coolinarna. Kolekcjonuje książki kucharskie. Uwielbia mieszać risotto, rozmawiać z przyjaciółmi i spacerować po lesie.

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Botwina – różowa królowa

Ten, kto umie i lubi gotować

Szakszuka z botwiny

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować