Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Już są! Chrupiące, nieco ostre w smaku, różowe kulki rzodkiewek. Chrupiemy je więc tak po prostu albo… pieczemy i dodajemy do sałatki.

Rzodkiewki. Małe, charakterne bulwy o soczyście różowej barwie. Nieodzowne królowe wiosennych kanapek i surówek. Znane i lubiane. Dostarczają wiele cennych witamin (C, B6) oraz składników mineralnych takich jak np. potas, który reguluje ciśnienie. Korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci, regulują trawienie, a także pomagają osobom cierpiącym z powodu reumatyzmu. Są niskokaloryczne, 100 g rzodkiewek zawiera jedynie 16 kalorii. Warto również pamiętać, że liście rzodkiewek, niegdyś notorycznie wyrzucane, zawierają więcej składników odżywczych niż same bulwy. Dlatego warto je przemycać do sałatek lub zielonych koktajli.

Surowe rzodkiewki są orzeźwiające, lekko pikantne i soczyste. Pieczone natomiast zyskują więcej słodyczy i całkowicie nowy smak! Są przepyszne i aż dziw bierze, że to te same warzywa. Doskonale smakują delikatnie oprószone solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Obsadzamy je w roli głównej w lekkiej sałtce z dodatkiem gotowanego orkiszu, koperku i jogurtu. A do tego słodkie i pożywne zielone smoothie, do którego dorzuciłam rzodkiewkowe liście. Wiosenna kolacja gotowa!

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki na sałatkę (2 porcje):

- 15 pieczonych rzodkiewek
- 3 szklanki ugotowanego orkiszu

- 1 kubeczek naturalnego jogurtu sojowego (125 ml)
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki podprażonych nasion słonecznika
- skórka z połowy małej ekologicznej cytryny
- odrobina soku z cytryny
- garść kiełków rzodkiewki
- 1-2 łyżki oleju do pieczenia rzodkiewek
- sól i pieprz do smaku 

Składniki na smoothie (2 porcje):

- 10 dokładnie umytych dużych liści rzodkiewek
- 1 duży, bardzo dojrzały banan

- 1 dojrzała gruszka
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 szklanka filtrowanej wody

Będzie nam potrzebny jeden duży lub dwa małe pęczki rzodkiewek. Najpierw należy je dokładnie umyć, zarówno bulwy, jak i liście. Osuszamy je dokładnie na sitku, a następnie odcinamy nożem liście od bulw (można zostawić odrobinę łodyżek na czubku rzodkiewek). Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Szklankę orkiszu przepłukujemy na sicie, wrzucamy go do rondelka, dodajemy 3-4 szklanki wody, odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 35-40 minut, aż będzie al dente. Można go także namoczyć przez noc, co skróci nam czas gotowania do 15-20 minut.

Rzodkiewki kroimy na kawałki podobnej wielkości. Wrzucamy je do miski, dodajemy 1-2 łyżki oleju i dokładnie je w nim obtaczamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut, obracając je 2 razy w trakcie pieczenia.

W międzyczasie przygotowujemy zielone smoothie. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładko.

Gdy orkisz jest już ugotowany, odcedzamy go na sicie. Przygotowujemy resztę składników, siekamy koperek, podprażamy nasiona słonecznika.

Orkisz mieszamy z upieczonymi rzodkiewkami, dodajemy koperek, słonecznik, kiełki, sól i pieprz. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy jogurtem. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale nadaje się także na lunch do pracy.


Agata Deja - fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Pora na pora

Ten, kto umie i lubi gotować

Quinoa z kremem orzechowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować