Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sałatka z pomarańczami

Sałatka z pomarańczami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wyobraź sobie połączenie słodkiego miodu, kwaskowatej pomarańczy i żurawiny z chrupiącymi orzechami i marchewką. Smaki równoważą się i uzupełniają. To po prostu musi być pyszne!

Ta zimowa sałatka świetnie nadaje się na lunch albo kolację. Jest lekka, ale sycąca. Szybka i prosta w przygotowaniu.

Jednym z głównych składników naszej propozycji są pomarańcze. Aktualnie trwa na nie sezon, więc to najlepszy czas, aby po nie sięgać. Oprócz tego, że są pysznie soczyste, mają też szerokie zastosowanie w kuchni, można je dodawać do dań wytrawnych i słodkich. Jednak najważniejszą zaletą tych owoców są ich wartości odżywcze. Pomarańcze dostarczają dużo witaminy C, B, kwasu foliowego, potasu i beta-karotenu. Oprócz tego zawierają sporo wody, która wypłukuje toksyny z organizmu. Są bogate w błonnik, który ma dobry wpływ na procesy trawienne i syci na długie godziny. Pomarańcze są niskokaloryczne, więc osoby będące na diecie nie muszą się martwić o zbędne kalorie. Regularne spożywanie tych cytrusów ma dobry wpływ na stan skóry, ciśnienie krwi, układ nerwowy oraz serce. Pomarańcze mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ciekawostką jest fakt, że olejki eteryczne zawarte w pomarańczach działają uspokajająco, przeciwdepresyjnie i ogólnie poprawiają humor. Ale uwaga, nie należy objadać się pomarańczami, bo mogą wywoływać alergię pokarmową.

Zimowa sałatka z pomarańczami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 3 pomarańcze
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g ulubionych orzechów
- 2 marchewki
- 2 łyżki miodu
- łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gorącą wodą zalej żurawinę i odstaw na bok na 5 minut. Filetuj 2 pomarańcze. Marchewki umyj i za pomocą obieraczki obierz w długie wstążki. Na suchej patelni podpraż orzechy. Powinny się zarumienić i ładnie pachnieć. Zdejmij je z patelni. Na patelnię dodaj miód i musztardę. Gdy się rozpuszczą i połączą, dodaj sok z połowy pomarańczy. Wrzuć orzechy. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 2 minuty, aż się zredukuje o połowę objętości. Dopraw solą i pieprzem. Żurawinę odcedź, dodaj do marchewek i pomarańczy. Całość polej sosem z orzechami. Wymieszaj delikatnie i na koniec skrop sokiem z połowy pomarańczy. Jedz od razu. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem

Ten, kto umie i lubi gotować

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Ten, kto umie i lubi gotować

Ciasto pomarańczowe

Ten, kto umie i lubi gotować

Razowe gofry z pomarańczami

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować