Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Selerowy krem z czarnuszką

Selerowy krem z czarnuszką
Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Trochę go już oswoiliśmy, ale nadal potrzebuje wsparcia, by dopchać się na kulinarne salony. Selera zatem nie topimy już bezpowrotnie w rosole, ale miksujemy z czarnuszką na kremową zupę. Jesienno-zimowa propozycja dla wybrednych!

Bohaterem tego przepisu miała być czarnuszka, z którą zaprzyjaźniona jestem od dawna. Lubię ją dodawać do zup, sałatek i domowych wypieków. Jest pyszna i śliczna. Brzydkim kaczątkiem tego przepisu jest zaś bulwa selera, której - przyznam szczerze - nigdy nie byłam fanką. Intensywny smak selera często przytłaczał dania, w których go próbowałam oswoić. Tym razem długie pieczenie zupełnie zmieniło jego charakterystyczny smak. Muszę przyznać, że już w trakcie gotowania, kiedy spróbowałam zupy, byłam zaskoczona jej delikatnością i naturalną słodyczą. Zjadłam cały talerz ze smakiem i zobaczyłam dla siebie światełko w tunelu! Bo seler to samo dobro. Oczyszcza organizm, pomaga schudnąć, dostarcza witaminy B, PP i kwasu foliowego. Jeśli jesteście selerowymi sceptykami, to zupa dla Was!

Selerowy krem z czarnuszką

Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Składniki:

- 2 kg selera
- 6 ząbków czosnku
- sól
- 3 szalotki
- 2 łyżki masła
- 0,7 l bulionu
- ½ żółtej chili

Salsa:

- 1 doniczka rukwi wodnej
- 1/3 szklanki oliwy
- sól
- garść orzechów laskowych
- czarnuszka

Selera kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze do pieczenia razem z czosnkiem w łupinach i pieczemy ok. 1,5 godziny w 150 stopniach.

Na maśle podsmażamy szalotki z chili, upieczonego selera i wyciśnięty z łupin czosnek. Dodajemy bulion i gotujemy ok. 15 min.  Zupę blenderujemy i przecieramy przez sito.

Orzechy prażymy na suchej patelni, w blenderze rozdrabniamy rukiew z oliwą, solą i uprażonymi orzechami. Zupę podajemy z salsą z rukwi i czarnuszką.

 

Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży. 



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
FitStyl zapytał(a) 7 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Selerowy krem z czarnuszką
Mowa o nasionach czarnuszki?

Polecane wpisy

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować