Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową
Sałatka z topinamburem i komosą ryżową. Zdjęcie: Marta Greber | Co Dziś Zjem Na Śniadanie

Jeśli topinambur brzmi dla was jak nazwa egzotycznego plemienia, najwyższa pora poznać bliżej zdrowszego kuzyna naszego ziemniaka. Sałatka z topinamburem i komosą ryżową – propozycja Marty Greber, która prowadzi bloga codziszjemnasniadanie.pl ‒ to idealny przepis na pierwszą randkę z tym niedocenianym bulwiastym warzywem.

Topinambur był przeze mnie przez długi czas bezwiednie lekceważony, i to z bardzo prozaicznego powodu. Otóż w moim warzywniaku leżał on w jednym koszu z imbirem, a że wygląda podobnie, brałam go za odmianę tego pierwszego. Pewnego dnia ucięłam sobie pogawędkę ze sprzedawcą i rozmowa samoistnie przeniosła się na temat cukrzycy. Sprzedawca od razu polecił gotowanie dla babci, która na tę chorobę cierpi, potraw z topinamburem (reguluje on poziom cukru we krwi) i zaczął go wychwalać. Zwierzyłam mu się, że bardzo chętnie, ale w sklepach go nie widać, także nie jest to takie hop-siup. Wskazał z uśmiechem na topinambur w koszyku. Opisywanie koloru mojej twarzy w tamtej chwili jest chyba zbędne. 

Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim albo gruszą ziemną (ma lekko gruszkowy posmak), to warzywo, z którym zdecydowanie warto eksperymentować w kuchni. To naprawdę zdrowa bulwa! Po pierwsze, topinambur – w przeciwieństwie do ziemniaka – nie zawiera skrobi, lecz aż 18 proc. inuliny, która przekształca się we fruktozę (cukier prosty). Dlatego topinambur pomaga regulować poziom cukru we krwi i jest bezpieczny dla diabetyków. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy, poprawia przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie i – przy okazji ‒ jest smaczny! To taka słodsza wersja naszego ukochanego ziemniaka, z tym że zawiera więcej witamin C i B1. I jak go nie kochać?

Jak wykorzystać topinambur w kuchni? Możliwości jest wiele. Można zaparzyć herbatę z jego plasterkami (idealne w zimowy wieczór), zrobić topinamburową surówkę, zupę, frytki, a nawet wykorzystać jako dodatek do pizzy. Na początek polecam wam prosty przepis, który w jednym daniu połączy kilka genialnych składników: to sałatka na ciepło z topinamburem, quinoa (komosa ryżowa należąca do superfoods) i zielonym w postaci rukoli, ogórka i pietruszki. Zdrowiej i smaczniej być już nie może!

Sałatka z topinamburem i komosą ryżową

topinambur

Zdjęcie: Marta Greber | Co Dziś Zjem Na Śniadanie

Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej (nieugotowanej)
- ¾ szklanki obranego i pokrojonego w niewielkie kawałki topinambura
- ½ cebuli
- ½ zielonego ogórka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- duża garść rukoli
- ½ szklanki pietruszki  

Rozpocznij od przygotowania komosy. Dobrze jest ją namoczyć w wodzie przez jakieś 15 minut. Następnie przełóż do garnka, dodaj dwa kubki wody, po czym doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 30 minut. Kiedy będzie gotowa, odłóż ją na bok na 5 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Obierz i pokrój w niewielkie kawałki topinambur, polej oliwą, po czym piecz przez około 20 minut. Pokrój cebulę i ogórka, odstaw na bok. W kubku zmieszaj oliwę, ocet winny, musztardę, poszatkowany ząbek czosnku z odrobiną pieprzu i soli. W misce umieść komosę, dodaj cebulę, ogórka, rukolę, pietruszkę i topinambur, po czym polej miksem oliwnym. Smacznego!

 

Marta Greber na stałe mieszka w Berlinie, aczkolwiek pomieszkuje tam, gdzie wiatr ją akurat poniesie. Z każdego miejsca przywozi garść inspiracji i pomysłów na kulinarne eksperymenty. Na co dzień prowadzi bloga codziszjemnasniadanie.pl


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
xinky zapytał(a) 18 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Superduet: topinambur z komosą ryżową
tylko gdzie to dostać?
olga.tylek odpowiedział(a) 2 marca 2014
Topinambur - ja kupiłam na targu w Krakowie kilka sztuk, po czym zasadziłam w ogródku i rośnie :) Musisz szukać na targach, ale też na allegro kiedyś widziałam.A co do komosy ryżowej to daje linka : http://biovert.pl/pl/p/Quinoa-komosa-ryzowa-ziarno-BIO-400g-Natu/104 Powodzenia!
Chretienne zapytał(a) 15 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Superduet: topinambur z komosą ryżową
Chodzi oczywiście o liście pietruszki - 0,5szklanki?
olga.tylek odpowiedział(a) 2 marca 2014
Dokłądnie tak :) Pół szklanki posikanej pietruszki :D

Polecane wpisy

Pora na pora

Ten, kto umie i lubi gotować

Jarmuż – teraz ma swój czas!

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować