Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Świeży miód zamiast antybiotyku

Świeży miód zamiast antybiotyku
Miód nie może działać jak antybiotyk. Zdjęcie: shutterstock

Trzynaście rodzajów bakterii mlekowych - taki zdrowy pakiet odkryli naukowcy w żołądkach pszczół. Jak możemy tę wiedzę wykorzystać? Przede wszystkim do walki z plagą oporności na antybiotyki. Okazuje się, że pszczeli wojownicy zlikwidują nawet wyjątkowo zjadliwą bakterię MRSA. 

Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do miodu, mam dla was nowy argument „za”. W badaniach, które ukazały się w International Wound Journal odkryto, że miód może być skuteczną alternatywą dla antybiotyków. W czasach, gdy towarzyszy nam ogromna oporność na antybiotyki, to świetna wiadomość. Jednak tylko świeży miód umożliwia ochronę przed wieloma chorobotwórczymi bakteriami, jak np. MRSA - bardzo opornymi na leczenie, wywołującymi zakażenia szpitalne. To zasługa aż 13 rodzajów żywych bakterii mlekowych zamieszkujących żołądki pszczół. Zdrowe mikroorganizmy znajdują się również w plastrach świeżego miodu. Niestety, później giną i na próżno szukać ich w miodach ze sklepowych półek.

Ale to nie oznacza, że dojrzały miód nie może działać jak antybiotyk. Ma w sobie rewelacyjną kombinację broni. Po pierwsze zawiera nadtlenek wodoru, dzięki któremu miód ma działanie antybakteryjne. Po drugie cechuje go wysoka osmolarność, czyli odprowadza nadmiar wody i osusza, czyści i hamuje rozprzestrzenianie się bakterii. Po trzecie, miód to zastrzyk przeciwutleniaczy – najwięcej zawiera ich miód spadziowy (badania instytutu iMiDRA w Madrycie) . Badacze z Salve Regina University w Newport sugerują, że jedzenie miodu może zmniejszać zjadliwość bakterii powodującą oporność na leki. A na co dzień możemy go stosować profilaktycznie, chociażby jako zamiennik niezdrowego cukru. Jednak pamiętajmy, że jeśli chcemy dostać świeży miód prosto z pasieki, to już ostatni dzwonek. We wrześniu pszczelarze pozyskują końcowe miody, następne dopiero w marcu.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy