Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!
Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Czasy, kiedy podstawę sylwestrowego menu stanowiły koreczki z żółtego sera i słone paluszki, na szczęście minęły. Ja stawiam na lekką i pyszną przekąskę. Żeby udowodnić, że nie mam absolutnie nic przeciwko nabijaniu jedzenia na patyki, proponuję wam szaszłyki z krewetkami.

Krewetki zawierają mało tłuszczu, są bogate w łatwo przyswajalne białko i lekkostrawne. Zawarte w nich selen i witamina B6 podnoszą odporność organizmu, a witaminy B3 i B12 korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Bardzo lubię krewetki zawijane w chrupiący boczek, tym razem jednak postanowiłam zastąpić go plastrami grillowanego bakłażana, który stanowi świetne źródło błonnika, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Szaszłyki podajemy z nasionami granatu i zieloną salsą z surowych warzyw - świeżą i lekko pikantną w smaku, a w dodatku pełną witamin i minerałów. Spożywana na surowo zielona papryka wspomaga procesy trawienne, ogórek odkwasza organizm, a zielona papryczka chili jest bardzo bogata w witaminę C. O zaletach tej ostatniej można rozpisywać się w nieskończoność; ja przypomnę tylko, że przyspiesza rozkład alkoholu, co może być istotne, jeśli podczas imprezy wypijemy o jeden kieliszek szampana za dużo.

Szaszłyki z krewetek zawiniętych w plastry bakłażana

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki na 5 szaszłyków:

- 250 g krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych (można zostawić ogonki)
- bakłażan
- 2 łyżki nasion granatu

Marynata: 

- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- rozgnieciony ząbek czosnku
- sok z ½ limonki

Pikantna zielona salsa:

- zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
- ½ zielonego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
- zielona papryczka chili, pokrojona w plastry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- łyżka pokruszonej fety
- sok z ½ limonki
- łyżka octu z czerwonego wina

Łączymy wszystkie składniki marynaty, zalewamy nią krewetki i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Mieszamy wszystkie składniki salsy, również odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Bakłażana przekrajamy na pół, a następnie kroimy w cienkie, długie paski. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Opłókujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Plastry po kolei grillujemy na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony - tak, żeby były elastyczne.

Każdą krewetkę zawijamy w plaster bakłażana i nabijamy na patyczek do szaszłyków (u mnie na jeden szaszłyk składały się trzy krewetki). Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5-7 minut.

Gotowe szaszłyki posypujemy ziarnami granatu i podajemy z zieloną salsą.  



Karolina Wiercigroch - fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Anna Biwejnis zapytał(a) 30 grudnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sylwestrowa przekąska na piątkę!
Proszę o informację czy można w tym przepisie zastąpić bakłażana cukinią?

Polecane wpisy

Dieta oczyszczająca po świętach

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Wróć do formy przed sylwestrem

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Roladki bakłażanowe

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować