Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Ta dieta usprawnia mózg

Ta dieta usprawnia mózg
Zdjęcie: shutterstock

Wielu dietetyków wskazuje południe Europy jako kolebkę jednej z najzdrowszych diet na świecie. Właśnie odkryto jej kolejne korzystne właściwości: konserwuje naszą pamięć.

Boję się starości. Gdybym miała swoje obawy doprecyzować: boję się różnych jej defektów, które z wieku wynikają, na przykład demencji. Owszem, osłabienie zdolności poznawczych jest w pewnym stopniu nieuniknione, ale można ten nieprzyjemny proces zahamować. Chociażby dietą. Tak uważają naukowcy, a opierają się, wierzę w to, na rzetelnych obserwacjach. Podpowiadają, że aby uniknąć demencji na starość, powinniśmy stosować dietę tradycyjną dla ludności zamieszkującej rejony śródziemnomorskie - bazującą przede wszystkim na roślinach, głównie owocach, warzywach, ziarnach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i oliwie. Dodatkowo: owoce morza, nabiał, jaja i drób. Za to jak najmniej czerwonego mięsa i słodyczy.

Jako dowód: szczegółowe badanie neuropsychologiczne, dotyczące trzech podstawowych parametrów: pamięci, skupienia/funkcji wykonawczych i ogólnej sprawności intelektualnej, które przeprowadzili naukowcy z Madrytu. Badanych przydzielono losowo do trzech grup: a. stosującej dietę śródziemnomorską wzbogaconą oliwą z oliwek 1l/tydzień, b. dietę śródziemnomorską wzbogaconą orzechami (30 g/dobę) lub c. dietę niskotłuszczową (grupa kontrolna). Czas obserwacji wyniósł 6 lat. Uczestnicy byli poddawani szczegółowej ocenie neuropsychologicznej przed rozpoczęciem badania i po nim. W rezultacie osoby stosujące dietę śródziemnomorską lepiej wypadły w testach oceniających funkcje poznawcze i pamięć. Ogólna sprawność umysłowa była najlepsza w grupie diety śródziemnomorskiej ze zwiększonym spożyciem oliwy, na drugim miejscu była dieta z dodatkiem orzechów, a najmniej efektywna – dieta niskotłuszczowa.

Dotychczas dietę śródziemnomorską uznawano za najlepszą przede wszystkim w kontekście dobroczynnego wpływu na serce. Nowe badania rzucają światło na kolejny aspekt. To badanie, jak chwalą się autorzy, jest pierwszym na świecie, które wykazało korzystny wpływ określonych wzorców żywieniowych w porównaniu z innymi na sprawność mózgu w zaawansowanym wieku.

Cała publikacja dostępna jest w naukowym piśmie JAMA Internal Medicine.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy