Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Jesień czai się tuż za rogiem... Trochę na przekór sięgamy więc po brzoskiwnie pachnące latem i przyrządzamy z nimi pyszne, ekspresowe tacos. Podajemy z krewetkami i cukinią, szczodrze posypujemy kolendrą i skrapiamy egzotyczną limonką. Niech lato wciąż trwa!

Zatrzymajmy się jednak na chwilę przy temacie brzoskwini. Pamiętam babcine mądrości, a wśród nich tę o wspaniałej cerze, którą zapewni nam systematyczne jedzenie brzoskwiń. Dzięki nim nasza skóra miała mieć piękny koloryt tychże owoców. I jest w tym sporo prawdy - brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i witamin z grupy B, które są znane ze swoich właściwości dla urody -  skóry, włosów i paznokci. Ponadto to doskonałe źródło błonnika i cennych pierwiastów mineralnych: wapnia, żelaza i magnezu. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto nie zawierają tłuszczu i sodu. Nie będziemy więcej słodzić – cieszmy się brzoskwiniami, póki sezon na nie jeszcze trwa. Doskonałe same w sobie, choć również smaczne jako dodatek do dań wytrawnych, doskonale zastąpią egzotyczne mango lub ananasa.

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 2-3 porcje)

- 200 g krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili (lub połowa, w zależności od oczekiwanego poziomu ostrości)
- 5 brzoskwiń
- 1-2 łyżki oliwy
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej pietruszki
- 4 muszle kukurydziane tacos
- sok z połówki limonki
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczamy. Czosnek i chili drobno siekamy, brzoskwinie kroimy w plastry, a cukinie we wstążki. Na dużej patelni z podgrzaną oliwą smażymy czosnek i chili. Po chwili dodajemy krewetki, cukinię i pietruszkę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brzoskwinie, cukinie i krewetki podajemy w muszlach tacos. Całość skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą. Brzoskwinie możemy również drobno posiekać wraz z chili i podać jako salsę.

 

Małgorzata Zabokrzycka - socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Spring rolls z krewetkami i pomelo

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować