Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Tłuszcze na dzień dobry

Tłuszcze na dzień dobry
Zdjęcie: shutterstock
Dobrze skomponowane śniadanie powinno wam dać kopa energetycznego na kilka kolejnych godzin. Już to gdzieś słyszeliście? A czy ktoś polecał wam w związku z tym śniadanie tłuszczowe?

Umówmy się, śniadanie dla wielu z was jest posiłkiem często zaniedbywanym. Albo nie jecie go wcale, albo stawiacie na szybkie przekąski w miejscu pracy. Ale jeśli już jecie je w domu, zazwyczaj stawiacie na owsiankę na mleku lub jogurt z owocami, ewentualnie kanapkę z wędliną, masłem i jakimiś warzywami, do picia wybieracie najczęściej sok, kawę lub herbatę z dodatkiem cukru.

Niestety, tym sposobem od samego rana dostarczacie do swojego organizmu dużą dawkę węglowodanów,  czyli cukru. Węglowodany zamieniają się w glukozę we krwi, trzustka otrzymuje sygnał, by wydzielić insulinę. Interwencja insuliny pozwala komórkom wchłonąć glukozę i obniżyć poziom cukru we krwi. Po takim śniadaniu zazwyczaj zasiadacie za biurkiem na dobrych kilka godzin. Pojawia się senność  i brak energii (niestety na dłuższą metę ma wpływ także na odkładanie się tkanki tłuszczowej). Nie musicie zwalczać tego kolejną filiżanką małej czarnej, ale zmianą przyzwyczajeń śniadaniowych.

Mamy dla was dość oryginalną, ale za to sprawdzoną propozycję. Mowa o śniadaniu tłuszczowym. Tak, wiemy, że wielu z was tłuszczu boi się jak ognia, bo uważany jest za sprawcę epidemii otyłości. Nie dotyczy to jednak dobrych tłuszczów. Zamieńcie śmiało poranne węglowodany na śniadanie złożone z białek i tłuszczy. Propozycje?  Tradycyjna jajecznica z całych jaj na masełku klarowanym z dodatkiem warzyw lub z sałatką warzywną (bez chleba). Jest łatwa w przyrządzaniu i smaczna. Polecamy także inne formy jaj, ale najlepiej z płynnym żółtkiem - np. jajko na miękko - lub omlet z warzywami.

Jajka możecie zamienić na szejka na mleku kokosowym lub migdałowym z dodatkiem oleju kokosowego, odrobiny owoców (maliny, truskawki, jagody - taka mała ilość fruktozy nie spowoduje skoku cukru), odżywki białkowej bez substancji słodzących oraz orzechów nerkowca, migdałów, brazylijskich lub włoskich.

Takie śniadania są wspaniałymi źródłami zdrowych tłuszczy, które pomagają organizmowi utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, zasycają na dłużej i dają energetycznego kopa.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Najpopularniejsze wpisy

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Stopy są ważne!

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał