Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują
Żeby być w pełni sprawnym i zdrowym, musimy dostarczać w odpowiednich ilościach kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdjęcie: shutterstock
Słowo tłuszcz niestety nie ma zbyt pozytywnych konotacji. Kojarzy się z nadwaga i otyłością. Czy zatem jeść coś tłustego oznacza jeść niezdrowo? Nie. Tłuszcze są nam bardzo potrzebne! Również do tego, by... chudnąć.

Tłuszcze to jedne z głównych składników odżywczych zwanych lipidami, które są istotnym elementem układanki dla prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych.

Gdybyśmy pozbawili nasz organizm tłuszczu, nie utrzymalibyśmy go przy życiu - pewien procent tkanki tłuszczowej jest po prostu niezbędny. Według norm żywienieniowych zaleca się (dla osób dorosłych) spożywać tłuszcze na poziomie 30% dobowego zapotrzebowania energetycznego, a dla osób powyżej 70. roku życia – 25%, ze względu na wolniejszą przemianę materii.

W naszym ciele tkanka tłuszczowa występuje w dwóch formach: jako tłuszcz zasadniczy i zapasowy. Tłuszcz zasadniczy obejmuje tłuszcz, który tworzy część błon komórkowych, tkanki mózgu, osłania włókna nerwowe oraz narządy wewnętrzne, a także amortyzuje podczas uszkodzeń fizycznych. Porównując kobiety i mężczyzn, niestety panie mają go o wiele więcej. Głównie przez to, że osadza się w okolicach piersi i bioder. Tłuszcz ten u kobiet bierze udział w produkcji estrogenu, przez co wpływa na równowagę hormonalną oraz cykl miesiączkowy. Jeżeli jest on zbyt niski, efektem tego mogą być nieregularne miesiączki.

Drugą formą tkanki tłuszczowej jest tłuszcz zapasowy, który jest naszą rezerwą energetyczną i znajduje się pod skórą i wokół narządów wewnętrznych. Spalamy go praktycznie przez cały czas kiedy ma miejsce praca tlenowa czyli kiedy śpimy, chodzimy oraz podczas większości typu ćwiczeń. Jeżeli weźmiemy pod lupę aspekt żywieniowy to pożądane są kwasy tłuszczowe wielonienasycone lub inaczej nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które musimy dostarczać z pożywieniem: ryby, produkty roślinne. Natomiast należy unikać kwasów tłuszczowych nasyconych (NKT), które są obecne w: olejach roślinnych, smalcu, maśle, niektórych gatunkach mięsa.

Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6

Żeby być w pełni sprawnym i zdrowym, musimy dostarczać w odpowiednich ilościach kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, ale - jak pokazują badania - niestety w naszym codziennym menu przeważają omega-6 (margaryny, oleje roślinne, przetworzone produkty) nad omega-3 (łosoś, tuńczyk, makrela, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona dyni). Warto to zmienić!

Badania naukowe dowiodły, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3:

- poprawia metabolizm tlenowy, przez co poprawia się siła i wytrzymałość;
- przyśpiesza uwalnianie się hormonu wzrostu w reakcji na sen i ćwiczenia oraz przyśpiesza regenerację;
- działa przeciwzapalnie, zapobiega nadwyrężeniom stawów i więzadeł;
- chroni przed przetrenowaniem

Pamiętajcie o nich, planując swoją dietę!


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Co jeść przed treningiem?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Woda czy izotonik?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Co jeść po treningu?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Dieta, która daje moc

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Najpopularniejsze wpisy

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał