Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Truskawki – stworzone do wypieków

Truskawki – stworzone do wypieków
Scones z truskawkami. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Same smakują idealnie. Ale to doskonały owoc także do wypieków! Przetestujcie sconses – bułeczki z truskawkami rodem z Wielkiej Brytanii, którymi Brytyjczycy zajadają się podczas tea time. Palce lizać!

Truskawki. W sezonie babcie przygotowują z nich przetwory na zimę, kochankowie zachwycają się ich smakiem w towarzystwie szampana, prawdziwe łasuchy nie odmówią truskawkowo-czekoladowym deserom. A młodzież swój podziw do owocu przekłada na niezliczoną ilość zdjęć na instagramie. To prawda, na punkcie truskawek szaleje cały świat.

Powód może być tylko jeden ‒ ten słodko-kwaśny owoc jest pyszny i przypomina nam to, co najmilsze; dzieciństwo i gorące wakacyjne słońce. Sezon na truskawki w pełni. Czy może być coś lepszego niż rozpoczęcie dnia od zjedzenia pysznych truskawek? Pomysłów na truskawkowe śniadanie jest mnóstwo. Ameryka ma swoje ukochane bajgle, Francja croissanty, scones to wypiek bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Trzymam kciuki, by te słodkie bułeczki dostały swoje pięć minut również w Polsce. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu!

truskawki wypieki - przepis

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody lub drożdży suszonych
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki margaryny roślinnej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- parę twardych dojrzałych truskawek
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
- brązowy cukier do posypania

Wykonanie:

Przesyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do miski. Dodaj margarynę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Powoli dodaj mleko roślinne. Ciasto powinno być zwarte i lekko lepić się do palców.

Truskawki umyj, osusz i odetnij zielone końcówki. Pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj w masę. Ważne, by kawałki truskawek zostały w całości.

Przełóż ciasto na oproszoną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnij je po blacie. Nie wałkuj! Ciasto ma być grube na 2‒4 cm. Możesz pokroić je nożem na trójkąty lub wyciąć koła za pomocą szklanki.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp każdą bułeczkę brązowym cukrem. Piecz 20‒30 minut, aż bułeczki urosną i się zarumienią.

Podawaj same, z masłem lub ulubioną konfiturą.


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować

Słodka alternatywa

Dorota Kamińska

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Ten, kto umie i lubi gotować

Kokosowa quinoa z truskawkami

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować