Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Truskawkowe żelki

Truskawkowe żelki
Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Mody jedzeniowe przychodzą do Polski z opóźnieniem. Niedawno wszyscy przeżywaliśmy fascynację zdrowymi burgerami, potem odkryliśmy zielone koktajle. Mam nadzieję, że kolejnym supermodnym smakołykiem staną się owocowe roll ups – domowe żelki bez grama chemii!

Roll ups to domowa wersja słodkich zawijanych żeleków. Roll ups mają dwie znaczące cechy; dobrą i złą. Pierwsza to taka, że w przeciwieństwie do nafaszerowanych chemią żelków ze sklepu, są zdrowe i dużo lepsze niż kupne. Druga cecha jest niestety taka, iż ten smakołyk jest dość wymagający i żeby go skosztować, trzeba się troszkę naczekać.

Zdrowe żelki można przygotować z każdego owocu. W przepisie nie wykorzystuje się żelatyny czy agaru, można również pominąć cukier. Jak to możliwe? Już wszystko tłumaczę. Żelki powoli gęstnieją w niskiej temperaturze dzięki naturalnym pektynom zawartym w owocach, dlatego nie trzeba do nich nic dodawać. Śmiało można oznajmić, że to samo zdrowie! I to jest naprawdę dobra wiadomość dla smakoszy gumiśków.

Teraz aż prosi się by, wykorzystać do tego celu słodkie polskie truskawki. Ceny truskawek powoli spadają, dlatego warto bez skrupułów eksperymentować z nimi w kuchni. Jeśli nie macie pomysłu, jak oryginalnie wykorzystać truskawki, to roll ups są do tego idealne. Takimi żelkami będą zajadać się i młodzi, i starsi amatorzy słodkości.

Truskawkowe żelki

truskawkowe zelki

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:
- 500 g truskawek
- łyżka soku z cytryny
- 3-4 listki mięty

Truskawki umyj i odetnij zielone końcówki. Przełóż do kielicha blendera, dodaj sok z cytryny i miętę. Jeśli chcesz, by żelki były jeszcze słodsze, dodaj łyżeczkę cukru, ale niech to będzie cukier brązowy lub ulubiony słodki syrop.

Zmiksuj wszystko na gładką masę bez grudek. Przygotuj blachę i papier do pieczenia. Blachę wyłóż papierem, a następnie przelej masę. Wyrównaj przy pomocy szpachelki. Niech warstwa nie będzie za cienka. Pamiętaj, że podczas suszenia płyn się zredukuje. Nagrzej piekarnik do 75 stopni. Teraz najdłuższa czynność. Masa powinna dochodzić w piekarniku około 4-5 godzin. Jest gotowa, jeśli przy dotknięciu nie przykleja się do palca, ale nadal jest dość lepka. Przygotowany płat potnij na mniejsze paski i zawiń. Gotowe!

Uwaga: jeśli truskawki były bardzo soczyste i wodniste, warto zmiksowaną masę podgrzać w rondelku. Niech lekko bulgocze około 10 minut. 


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
BOXEN zapytał(a) 18 sierpnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu Truskawkowe żelki
czy można zastąpić truskawki innymi owocami?

Polecane wpisy

Śmiercionośne gumisie

Monika Maciejewska

Truskawki – stworzone do wypieków

Ten, kto umie i lubi gotować

Lody z… zielonego groszku!

Ten, kto umie i lubi gotować

Kokosowa quinoa z truskawkami

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować