Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

No to ładnie!

Uprawa aeroponiczna, czyli jedzenie z knajpianego dachu

Uprawa aeroponiczna, czyli jedzenie z knajpianego dachu
Uprawa na dachu nowojorskiej restauracji Bell Book & Candle, BBandCnyc.com

Na pierwszy ogień (nastąpią kolejne) weźmy trend „z farmy na stół”, czyli samowystarczalność niektórych jedzeniowych przybytków. Wiele z tych, które używają w kuchni wyhodowanych w przyrestauracyjnym ogródku warzyw, korzysta z dobrodziejstw hydroponiki i aeroponiki. To alternatywy dla klasycznych upraw w glebie, względem której mają dużo zalet: nie wymagają rozległych połaci ziemi, tylko dosłownie skrawka przestrzeni oraz odrobiny wody lub powietrza, pozwalają utrzymać warzywa i zioła w stanie permanentnej świeżości i pięknie się prezentują. Wspominałam już o polskim wkładzie w inżynierię hydroponiczną – Florama firmy Florabo. Teraz przyszedł czas na zastosowanie tych patentów w praktyce: np. na dachu restauracji.

Tower Garden© to właśnie taki aeroponiczny patent – kolumienki, z których tryska woda, rozpylając życiodajną mgiełkę, są wydrążone i nawodnione także od środka, z nacięciami-kieszonkami pozwalającymi roślinom się rozrastać i niejako „zawisać” w powietrzu w pobliżu zawilgoconych ścianek. Takie konstrukcje opanowały m.in. dach nowojorskiej restauracji Bell Book & Candle, której menu podyktowane jest dostępnością sezonowych składników, w dużej mierze pozyskiwanych właśnie z ogrodu na dachu. Restauratorzy z BB&C mogą po prostu wspiąć się po stromych schodach swojej kamienicy w West Village, by ich oczom ukazały się pionowe białe słupy obrośnięte sałatą, tymiankiem czy krzaczkami pomidorów, nadającymi się od ręki do podania na talerzu.

Źródło: BBandCnyc.com

To bardzo prosty i ekologiczny mechanizm – pewne dawki substancji odżywczych wprowadzane są do kranówki, którą „karmi się” rośliny, irygacja zaś następuje poprzez dozowniki napędzane energią słoneczną. Uzupełniona o odżywki woda zbiera się w baniaczku ustawionym na podwyższeniu, dzięki czemu w naturalny sposób wypływa do poszczególnych roślinnych „wieżyczek” i jest w nich rozpylana. Cały ten w gruncie rzeczy prosty system opisany jest przystępnie w tym filmie (najlepiej słuchać wersji angielskiej, bo polskie tłumaczenie nie jest wolne od błędów). Podobno w aeroponice najdroższa jest właśnie aparatura, ale, jak mówi jeden z właścicieli restauracji, ta inwestycja zwraca się z nawiązką. Po pierwsze, nie kupujemy już warzyw i ziół, tylko znacznie tańsze nasiona i sadzonki. Po drugie, dzięki zastosowaniu energii słonecznej, cały system zużywa bardzo mało energii. Po trzecie zaś, rośliny hodowane w ten sposób ponoć szybciej dojrzewają (dostają zastrzyk wartości odżywczych bez pośrednictwa gleby), co oznacza, że ta metoda jest nawet bardziej wydajna od tradycyjnej uprawy.

Źródło: BBandCnyc.com

Firma Juice Plus+ sprzedaje systemy Tower Garden© wraz z nasionami, specjalną mieszanką odżywek i akcesoriami do domowej uprawy za 550 dolarów (można płacić w 12 ratach). W ten sposób na uprawę roślin może sobie pozwolić każdy – nawet ten, kto dysponuje ograniczoną przestrzenią. Ważne, żeby była nasłoneczniona!

Zestaw do hodowli aeroponicznej firmy Juicy Plus+, źródło: BBC.Towergarden.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Victor zapytał(a) 20 grudnia 2012
Miejskie ogrody stają się coraz popularniejsze, zastanawia mnie jednak czy produkty, które w nich wyrastają faktycznie są zdrowe? Warzywa mają zdolnośc kumulowania zanieczyszczeń które pobierają z wodą deszczową i z powietrza. Czy ktoś zetknął się z badaniami dotyczącymi poziomu takich zanieczyszczeń w produktach hodowanych w mieście?

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy