Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

No to ładnie!

Warzywa – jak je sprytnie przechowywać

Warzywa – jak je sprytnie przechowywać
Warzywa w misie Eva Very Wiedermann są nie tylko dobrze napowietrzone, ale i nawilżone, MOA-EatingProducts.com
Warzywom wcale nie zawsze najlepiej jest w lodówce – już o tym wspominaliśmy. Dlatego co jakiś czas projektanci wymyślają patenty, by przechowywać je w zgodzie z ich naturalnymi właściwościami. Takie pomysły ma dla nas także Vera Wiedermann.

Warzywa, w zależności od sposobu, w jaki rosną, różnie znoszą chłód, brak wilgoci (lub nadmierną wilgoć) i ciemność, które panują w lodówce. Lodówce, którą, dodajmy, zasilamy codziennie prądem przyczyniając się do zwiększenia jego konsumpcji. Tymczasem produkty, które naturalnie rosną w ziemi – jak warzywa korzeniowe – dużo dłużej niż w pełnej innych „mieszkańców” lodówce zachowują świeżość w lekko wilgotnym i zacienionym miejscu wysypanym piaskiem. Dlatego dawniej ziemniaki czy cebulę przechowywano w piwnicach (ostatnio nawet odkryłam taką instalację po dziadkach mojego chłopaka w naszej rzadko używanej piwnicy w bloku!) albo na dnie spiżarni, jeśli ktoś takową posiadał. Dziś trudniej wygospodarować na nie sprytny kąt, dlatego pietruszki najczęściej lądują w jednym lodówkowym pojemniku z pomidorami czy bakłażanami. Tymczasem, jak dowodzi Vera Wiedermann, twórczyni studia projektowego MOA, tym pierwszym dużo lepiej będzie razem z innymi korzeniowymi w wysypanym piaskiem bambusowym koszyczku jej pomysłu, który znajdzie się na samym dole piramidy.

warzywa

Warzywa przechowywane w ten sposób będą świeższe i zdrowsze, źródło: MOA-EatingPruducts.com

Z kolei pomidory i bakłażany powinny znaleźć się na jej szczycie, w otwartym koszyczku z paprykami czy owocami, dzięki czemu będą dobrze przewietrzone i w sam raz nasłonecznione. W warstwie pomiędzy umieszczamy zaś właśnie wspomniane cebule i ziemniaki oraz czosnek, które nie potrzebują aż takiego chłodu, ale dobrze im robi zaciemnienie. Taka piramida z bambusowych sitek, które przypominają te do odgrzewania pierożków dim sum na parze, nie zajmie w naszej kuchni dużo miejsca, a z pewnością przysłuży się świeżości zjadanych przez nas warzyw. Uwaga, projektantka zastrzega, że w jej koszyczkach zmieszczą się tylko egzemplarze z uprawy naturalnej, a nie modyfikowane genetycznie giganty! Koszyki występują w wersji lakierowanej i nie, w cenie 60-140 euro w zależności od wariantu i ilości (w zestawie są dwa lub cztery).

Równie sprytny patent co na warzywa Vera Wiedermann obmyśliła dla owoców. Misa Eva składa się z dwóch warstw – zewnętrznej, ceramicznej i wewnętrznej, ażurowej, ze stali. Ta w środku jest właściwie sitem, można więc myć na niej owoce czy warzywa. Inteligencja tego projektu polega jednak przede wszystkim na tym, że wykorzystuje on wilgoć do lepszego przechowywania owoców. Jeśli bowiem włożymy owoce do wewnętrznej misy, po czym umieścimy ją w większej, ceramicznej i nieprzepuszczającej wody misce, możemy zalać je odrobiną wody i przechowywać znacznie dłużej niż dotychczas poza lodówką.

warzywa

Tada! Oto jak sito zamienia się w wewnętrzną część inteligentnej misy na owoce, źródło: MOA-EatingProducts.com

Wystarczy co jakiś czas dodać wody, która z czasem będzie odparowywać, nawadniając owoce dyskretnie.

warzywa

Nawodnione, owoce dłużej zachowają świeżość, źródło: MOA-EatingProducts.com

No i oczywiście być w posiadaniu takiego sprytnego zestawu, który z racji swojej unikatowości (są tylko cztery warianty w różnych kolorach) kosztuje 250 euro.

Kiedy już więc zamówicie swój koszyk z eko warzywami i owocami od rolnika, będziecie wiedzieli, jak najlepiej je przechować, by długo były tak samo pyszne!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
aleksandreta zapytał(a) 23 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Warzywa – jak je sprytnie przechowywać
Apropo przechowywania żywności. Dostał ktoś z Was torbę na lunch z konkursu? Dane trzeba było wysłać im mailem czy jak?
Lena odpowiedział(a) 2 marca 2014
Ja również wysłałam dane mailem,u mnie też cisza.
aleksandreta odpowiedział(a) 26 lutego 2014
ja również mailem i nic nie dotarło...
byk210 odpowiedział(a) 23 lutego 2014
Dane mailem...wysłałam /na razie nic nie dotarło/ Czekamy.

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy

Drugie śniadanie

Agata Michalak