Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Weganizm kluczem do niskiego cholesterolu?

Weganizm kluczem do niskiego cholesterolu?
Zdjęcie: shutterstock

Jeden ze znanych kardiologów zachęca do przejścia na weganizm. Nie tylko zachęca. Sam swoją dietę wywrócił do góry nogami, po tym jak otrzymał złe wyniki cholesterolu. Przez 6 tygodni jadł niemal jak królik i… Przekonajcie się, co udało mu się osiągnąć.

Z przykrością stwierdzam, że od wielu lat nie sprawdzałam, na jakim poziomie jest mój cholesterol. Lipidogram, czyli badanie krwi określające stężenie zarówno „dobrego” (HDL), jak i „złego” (LDL) cholesterolu, powinniśmy wykonywać przynajmniej raz na rok! Każdy powinien być świadomy swoich wyników, bo może czas najwyższy całkowicie zmienić swoją dietę.

Hmm… ale czy to, co jemy, wpływa na stężenie cholesterolu we krwi? Większość z nas jest przekonana, że tak. W rzeczywistości nasza dieta może mieć mało wspólnego z cholesterolem. To znaczy, że możemy jeść superzdrowo i mieć złe wyniki lipidogramu. Za wysoki cholesterol mogą być odpowiedzialne geny. Niestety.

Mimo to jeden ze znanych kardiologów, dr Kim A. Williams, prezes American College of Cardiology, zachęca w artykule w New York Times do przejścia na weganizm. Według jego wieloletnich obserwacji dieta eliminująca nie tylko mięso, ale i wszelkie produkty odzwierzęce (jak np. jajka, mleko), znacznie zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.

Dr Williams został weganinem w 2003 roku. Do zmiany diety skłoniły go złe wyniki cholesterolu. Jego LDL-C wyniósł w wieku 49 lat 170 mg/dl, podczas gdy dopuszczalna granica wynosi 135 mg/dl. Kilka lat wcześniej wynosił jeszcze 110 mg/dl. Kardiolog zrezygnował z jedzenia nabiału i mięsa. Drób i rybę zastąpił proteinowymi zamiennikami, jak np. burgery warzywne, kiełbasy sojowe, orzechy. A zamiast krowiego mleka włączył do swojej diety mleko migdałowe. Sześć tygodni później stężenie LDL spadło do 90 mg/dl!

Czy  każdy z nas osiągnąłby taki wspaniały wynik, przechodząc na dietę wegańską? Ekspert zaznacza, że odpowiedź organizmu na cholesterol w diecie, ale też inne zmiany, może być determinowana przez geny i różnić się u poszczególnych osób. Dlatego jednym z nas przejście na weganizm pozwoli obniżyć cholesterol ze 170 mg/dl  do 90 mg/dl, a innym ze 170 mg/dl  do 150 mg/dl. Jednak warto spróbować – uważa Williams.   

Podkreśla również, że szkodliwa blaszka miażdżycowa powstaje nie tylko pod wpływem gromadzenia złego cholesterolu, ale również przewlekłych stanów zapalnych. Te, zdaniem lekarza, także można zminimalizować, przechodząc na weganizm.

Najpierw jednak obowiązkowo badanie cholesterolu...

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy