Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!

Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!
Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Niedawno świat foodies oszalał na punkcie burgerów z awokado w charakterze bułki. Zdania są jednak mocno podzielone. Miłośnicy awokado zachwycają się tym pomysłem, ale nie brakuje też sceptycznych głosów. Awokado jest piękne i zdrowe, ale bułką jednak nie jest... Testujemy ten trend?

Zielona kanapka fantastycznie prezentuje się na Instagramie, ale co to za burger, którego nie da się zjeść rękami? Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii. Proponuję potraktować ten przepis jako ciekawie podaną sałatkę i zawczasu uzbroić się w sztućce. W końcu trudno nie zgodzić się z tym, że awokado jest bardzo zdrowym zamiennikiem typowej burgerowej bułki.

Zalet awokado nie trzeba nikomu przedstawiać. Owoc stanowi świetne źródło zdrowego tłuszczu, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych: błonnik, potas, kwas foliowy oraz witaminy: A, B3, D, E, F i K.

Zastąpienie pieczywa „bułką” z awokado na pewno wyjdzie nam na zdrowie!

Tofu to natomiast pełnowartościowe białko roślinne i doskonałe źródło wapnia oraz witamin z grupy B. Odsączone twarde tofu chłonie przyprawy jak gąbka, a w tym przepisie świetnie smakuje dzięki orientalnej marynacie.

Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!

przepis na burgera w awokado

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (na 2 porcje):

- 2 awokado
- 200 g odsączonego twardego tofu
- 1 łyżka oleju kokosowego


marynata:

- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z ½ limonki
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 mała marchewka
- ½ ogórka
- sok z ¼ limonki
- ½ łyżeczki płatków chili

Odsączony blok tofu kroimy wzdłuż na pół. Papryczkę chili siekamy. Trawę cytrynową obieramy ze zdrewniałych liści, aż pojawi się jasny środek. Odcinamy twardy koniec, resztę drobno siekamy.

Wszystkie składniki marynaty łączymy. Tofu łączymy z marynatą i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Marchewkę obieramy i kroimy na cieniutkie paski. Ogórka kroimy na cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z sokiem z limonki i płatkami chili.

Odstawiamy. Każde awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i obieramy.

Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej kokosowy. Tofu smażymy na średnim ogniu przez mniej więcej minutę z każdej strony.

Składamy burgera: spód z połówki awokado (możemy odciąć kawałek na dole, żeby spłaszczyć spód - burger lepiej będzie trzymał się w pionie), paseczki marchewki, smażone tofu, pikantny ogórek i druga połówka awokado. Możemy posypać czarnym sezamem. 


 

Karolina Wiercigroch - fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczarkowy burger

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować