Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców
Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Albo się go kocha, albo nienawidzi. Jesteście w tej drugiej grupie? Spróbujcie w tym roku przyrządzić kompot z suszu według naszego przepisu. Jest spora szansa, że przekonacie się do tego wyrafinowanego smaku!

Przez długi czas nie byłam amatorką kompotu z suszonych owoców. Wraz z wiekiem zmienił mi się nieco gust kulinarny, przyszła też pora na docenienie jego smaku i odkrycie – po latach - co tak naprawdę budziło moją niechęć. Otóż winowajcami okazały się wędzone owoce!  Dlatego mam swój niezawodny sposób -  mój kompot nie ma ich w swoim składzie, ma za to suszone owoce, i to duuużo: śliwki, morele, gruszki, jabłka. Czasem dodaję również figi i żurawinę. Ta wigilijna potrawa nie istnieje także bez aromatycznych korzennych przypraw, prawdziwej wanilii  i najlepszego miodu z zaufanej pasieki. Czasem do szklaneczek wypełnionych płynem wrzucam też plasterki pomarańczy - dzięki niej nabiera on pięknego, energetyzującego zapachu.

Nie jest tajemnicą, że ten napój działa prawdziwe cuda. To właśnie dzięki suszonym owocom i korzennym przyprawom wspomaga nasze obciążone wigilijną kolacją żołądki.  Poczciwy susz zawiera w swoim składzie sporą ilość błonnika pokarmowego, potasu,  żelaza,  witaminy A oraz tych z grupy B. Obecne są w nim również przeciwutleniacze. Miód, jak wiemy, jest ceniony przede wszystkim za swoje antybakteryjne działanie, posiada również spore ilości ważnych mikroelementów i witamin. Najważniejsze jest jednak, aby nie dodawać go do zbyt gorącej wody, wówczas wszystkie cenne składniki zostaną zabite przez zbyt wysoką temperaturę. Najlepiej więc dosłodzić miodem ugotowany, lekko ciepły kompot. Cynamon - zwłaszcza ten cejloński, goździki, wanilia  i anyż również mają niesamowitą moc. Hamują rozwój bakterii, obniżają poziom cukru we krwi, pobudzają pracę serca, układu trawiennego i łagodzą objawy niestrawności. To chyba wystarczająca ilość argumentów? Gotujemy!

Wigilijny kompot z suszonych owoców

 

Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki (dla 6 osób):

- 2,5 l wody
- 1 szklanka umytych suszonych śliwek
- 1 szklanka umytych suszonych moreli
- 1 szklanka umytych suszonych jabłek
- 1 szklanka umytych suszonych gruszek
- ½ szklanki umytych suszonych fig i żurawiny
-  ½ przekrojonej wzdłuż laski wanilii
- kawałek kory cynamonu cejlońskiego
- 2 gwiazdki anyżu
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- plasterki pomarańczy (do dekoracji)
- miód (do smaku)

Wszystkie składniki (oprócz miodu, cytryny i plastrów pomarańczy) zalewam gorącą wodą i gotuję przez 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyłączam palnik i studzę napój, doprawiam miodem i sokiem z cytryny. Tuż przed podaniem przecedzam kompot (z owoców robię leguminę lub dodaję je do owsianki), przelewam do szklanek i dekoruję plastrami pomarańczy.

 

Olga Kruszewska - z wykształcenia dietetyk, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Napar imbirowy

Ten, kto umie i lubi gotować

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować