Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

No to ładnie!

Własna piekarnia

Własna piekarnia
Zabieramy się za wypiek chleba! Piekarnię mamy w domu. DomowaPiekarnia.com
Mądry projekt społeczny to taki, który trwale aktywizuje odbiorców i zmienia ich przyzwyczajenia. Jeśli jeszcze w efekcie powstaje ładny i funkcjonalny produkt uboczny, to już w ogóle jest projekt-ideał!

Domowa Piekarnia jest właśnie taka. Kasia Kędzior, absolwentka architektury wnętrz na wrocławskiej ASP, a prywatnie gospodyni postępowej agroturystyki U Lokusza w Kotlinie Kłodzkiej (gdzie aktualnie powstaje dom naturalny), ma doświadczenie łączące wrażliwość społeczną ze zmysłem artystycznym i estetycznym. Jeśli dodać do tego jej zainteresowanie ekologią i świadomym stylem życia – jej krzesła z odzyskanych surowców uzyskały główną nagrodę na festiwalu PrzeTwory w 2012 roku – zrozumiemy, jak w tej głowie mógł urodzić się projekt popularyzacji domowego pieczenia.

piekarnia

Logo projektu Domowa Piekarnia zdradza projektanckie zaplecze Kasi, źródło: DomowaPiekarnia.com

Ale od początku – gdy przeprowadziła się na wieś, do wsi Potoczek, Kasię uderzyło to, że nigdzie już nie piecze się domowego chleba. To, co mieszczuchom kojarzy się ze wsią na zasadzie sentymentalnych wspomnień z dzieciństwa, przestało mieć poparcie w rzeczywistości. Mieszkańcy wsi i miasteczek wolą bowiem brać wzór z miasta i najpotrzebniejsze towary spożywcze z niego importować. Do Potoczka i okolic kilka razy w tygodniu zajeżdża samochód z pieczywem. A co by było, gdyby skrzyknąć kilka pań i spróbować odkopać tradycje domowego wypieku chleba, które najpewniej tlą się gdzieś w ich głowach?, zapytała samą siebie Kasia. Byłby mądry projekt społeczny – dopowiadamy dziś.

piekarnia

Chusta zadrukowana jest w precyzyjne wytyczne, jak upiec chleb idealny, źródło: DomowaPiekarnia.com

Projekt integracji mieszkańców okolicznych gmin wokół wypieku chleba nomen omen wypalił. Pod auspicjami Spółdzielni Pomysłów setka osób wzięła udział w warsztatach, nierzadko wzruszając się nad jedynym w swoim rodzaju zapachem razowo-pszennego bochenka, który przywoływał wspomnienia. Do dzisiaj, a rzecz miała miejsce kilka miesięcy temu, Kasia spotyka w sklepie panie „kursantki”, które kupują właśnie mąkę na chleb i chwalą się nowymi recepturami lub ulepszeniami wypieków.

piekarnia

Nawet mąka w naszej piekarni ma piękne opakowanie, źródło: DomowaPiekarnia.com

A co z tego możemy mieć my, mieszczuchy? Zestaw podstawowy do domowego wypieku chleba, taki sam, jaki na zakończenie projektu dostali kursanci. Składa się nań foremka, kilogram mąki pszennej i kilogram żytniej, słoik żywego żytniego zakwasu (skarb!), woreczek z ziarenkami do ubarwienia konsystencji naszego chleba, ściereczkę, pod którą będzie wyrastał, lniany woreczek do jego przechowywania i szczegółowy, sprawdzony przepis, który powie nam, co i jak robić. Taki zestaw – ślicznie wyprodukowany, pochodzący od lokalnych dostawców (Kasia najbardziej ceni sobie polską mąkę z Kotliny, ale mieloną w pobliskim czeskim młynie) i dostarczany w różne zakątki Polski w ciągu doby – można zamówić do domu za 100 złotych plus koszty przesyłki. Ta wiedza, którą docenili Kasini sąsiedzi, żywy zakwas i akcesoria będą do wykorzystania po wielokroć! Coś czuję, że rozkochacie się w pieczeniu chleba!

piekarnia

Takiej przesyłki się spodziewajcie, zamawiając zestaw z Domowej Piekarni! Źródło: DomowaPiekarnia.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Domowa piekarnia

Julia Krupińska

Jak kupować chleb?

Dominika Chirek

Najpopularniejsze wpisy