Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Zgaga pali i piecze - co robić?

Zgaga pali i piecze - co robić?
Ilustracja: shutterstock
Latem o kłopoty żołądkowe nietrudno. Niestety spora część domowych sposobów na zgagę działa na chwilę lub nie działa wcale. Jak sobie poradzić z problemem skutecznie?

Wakacyjne menu to dwie strony medalu. Z jednej – mamy więcej świeżych owoców i warzyw, z drugiej zaś lato to czas intensywnego grillowania i imprez przy suto zastawionym stole. Jasne jest, że to robi źle naszym żołądkom. Efekt? Zgaga, nadkwaśność, bolesne pieczenie za mostkiem, „palenie w przełyku” – zwał jak zwał, każdy z nas pewnie choć raz w życiu tego doświadczył.

Przyczyną zgagi jest cofanie się kwaśnego soku żołądkowego (tzw. refluks żołądkowo-przełykowy) z żołądka do przełyku. Najczęściej dyskomfort odczuwamy w nadbrzuszu, jednak w niektórych przypadkach dolegliwości mogą promieniować do szyi, żuchwy, gardła lub nawet bocznych partii klatki piersiowej.

Jedzenie i picie na zgagę?

Jeśli już przydarzy nam się zgaga po jedzeniu (a 95 proc. jej przypadków wiąże się z tym, co zjedliśmy), to potrzebujemy pilnie środka na tę dolegliwość. Zdaniem dr. Stuarta Spechlera, specjalisty od trawienia i chorób wątroby z University of Texas Southwestern Medical Center, jedzenie i picie niektórych rzeczy w celu poskromienia kwasów żołądkowych generalnie nie działa. Na portalu sciencedaily.com wspomina chociażby o mleku, które jest przez wielu uważane za skuteczne domowe remedium na zgagę. Według eksperta być może osiągamy dzięki niemu efekt chwilowy, ale tak naprawdę mleko, podobnie jak wiele innych produktów, pochłania kwasy po to, by po chwili nasilić ich produkcję. Dlatego, jako członek Amerykańskiego Stowarzyszenia Gastroenterologicznego, nie zaleca mleka na zgagę. Co więc zrobić, by pozbyć się piekącego problemu?

Rady na zgagę:

1. Poluzuj pasek, rozepnij spodnie, a najlepiej nie jedz w ciasnych ubraniach. Jakikolwiek ucisk w pasie podczas jedzenia powoduje refluks. Jeśli dzieje się to nagminnie, może być bardzo groźne! Badania prof. Kennetha McColla z Glasgow dowiodły, że zbyt mocno zaciśnięty pasek powoduje cofanie się kwasów żołądkowych, a to może prowadzić nawet do… raka przełyku.

2. Spróbuj gumy bez cukru. Jak pokazuje jedno z badań, z udziałem 31 osób, przeprowadzone przez R. Moazzez z Londynu, jej żucie poprzez mechanizm zwiększenia produkcji śliny (neutralizującej kwasy żołądkowe) może zapobiegać refluksowi. Aby tak było, należy żuć gumę co najmniej przez pół godziny po posiłku.

3. Zrelaksuj się. Stres może nasilać zgagę. 

4. Staraj się nie kłaść co najmniej 3 godziny od ostatniego posiłku. Jeśli leżysz, unieś głowę wyżej o 10-15 cm od reszty ciała.

5. Unikaj alkoholu - zwiększa wydzielanie kwasu solnego, najważniejszego składnika soku żołądkowego.

6. Zrezygnuj z papierosów  duże badanie dowiodło, że palacze częściej uskarżają się na zgagę. Dzieje się tak z różnych powodów. Nikotyna rozluźnia mięsień zwany dolnym zwieraczem przełyku, który zatrzymuje soki żołądkowe tam, gdzie ich miejsce. Palenie zmniejsza poza tym produkcję śliny, co może nasilać nieprzyjemne objawy. A do tego papierosy niekorzystnie działają na substancje produkowane przez organizm w celu neutralizowania kwasów.

7. Skorzystaj z leków dostępnych bez recepty, które zobojętnią kwas żołądkowy. Pomocne będą np. preparaty ze związkami glinu i magnezu, które skutecznie zmniejszą pieczenie. Należy pamiętać o tym, że leki o działaniu neutralizującym mogą być stosowane doraźnie. Gdy zgaga występuje często, trzeba skontaktować się z lekarzem, który ustali przyczynę i zaleci odpowiednie leczenie.

8. Zapobiegaj! Najskuteczniejsze oczywiście będzie unikanie tego, co wywołuje zgagę. Jednak podczas grillowania czy rodzinnej uroczystości nie będziemy się przecież katować. Tu sprawdza się zasada, że wszystko, co tłuste i czekoladowe, działa na niekorzyść naszego żołądka. Ale nie tylko. Wiadomo, że sprzyjającymi zgadze produktami są również: ostre przyprawy, herbata, kawa, napoje gazowane z kofeiną, owoce i soki cytrusowe.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Najpopularniejsze na blogu