Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki
Zdjęcie: Magda Olszewska | Surojadek
Każdy z nas ma swoje ulubione zielone składniki, z których komponuje swój koktajl. Szpinak, jarmuż, sałata… A co powiesz na liście rzodkiewki?

Tak, liście! Te same, które niemal zawsze lądują w koszu. Możesz je wykorzystać w swoim ulubionym koktajlu – naprawdę warto. Liście rzodkiewki zawierają więcej składników odżywczych niż jej korzeń. Pomagają uzupełnić dietę m.in. w takie składniki jak żelazo, wapń, kwas foliowy, witamina C czy fosfor. Zawierają więcej błonnika niż korzeń, a więc skuteczniej sycą i wspierają przemianę materii. To bogate źródło żelaza i fosforu, a także witamin C i A. Włączając je do diety, dbasz o większą odporność organizmu.

Oczywiście najlepiej wybierać liście rzodkiewki ekologicznej albo z własnego ogródka. W kuchni mogą być wykorzystywane na tysiąc sposobów. Możesz z nich zrobić pesto, dodać do zupy czy farszu, zblanszować z czosnkiem lub wykorzystać jako jeden ze składników zielonego soku czy koktajlu. Moja propozycja na dziś to smaczny zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki.

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Zdjęcie: Magda Olszewska | Surojadek

Składniki (na 2 porcje):

- 1 kubek liści rzodkiewki
- 1/2 awokado
- 1 gruszka
- 1 garść winogron zielonych bezpestkowych
- 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
- 1 łyżka nasion konopi
- 1/2 limonki (sok)
- 1-2 kubka wody filtrowanej lub wody z młodego kokosa

Jeśli nie masz młodego jęczmienia w proszku, możesz dodać zamiennie np. herbatę matcha albo zupełnie zrezygnować z tego składnika. Zamiast gruszki możesz wykorzystać również banana, ananasa lub mango. Ten koktajl smakuje moim zdaniem jeszcze lepiej, gdy jeden ze składników jest mrożony (awokado, winogrona lub gruszka).

Starannie umyj liście rzodkiewki. Włóż je razem z pozostałymi składnikami do blendera kielichowego i miksuj do uzyskania gładkiego, kremowego koktajlu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, orzeźwiające smaki możesz dodać np. świeżą miętę lub natkę pietruszki. Gotowe!

 

Magda Olszewskapromotorka zdrowego stylu życia, autorka bloga Surojadek.com, który powstał z miłości do tego co naturalne i zdrowe. Inspiruje zaskakującymi połączeniami smaków. Odkrywa to, co nieoczywiste. Swoimi przepisami zachęca do zdrowej diety bogatej w zielone koktajle i świeżo wyciskane soki.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować