Ewa Sawa, środa, 9 stycznia 2013

Dieta niskobiałkowa

Dieta lecznicza ograniczająca spożycie białka do poziomu, przy którym nie powoduje niekorzystnych reakcji w organizmie spowodowanych zaburzeniami pracy nerek czy wątroby, ale wciąż dostarcza odpowiednie ilości pozostałych niezbędnych składników odżywczych.

Wróć do artykułu

witold.koperczuk witold.koperczuk Świeżak  1 zapytał 5 października 2013

Szukam mąki i makaronu niskobiałkowego do diety niskobiałkowej. W sklepach są bezglutenowe . Jako że gluten to też białko, czy można przyjąć że te wyroby nadają się do tej diety?

Zgłoś do usunięcia

Ta odpowiedź jest obraźliwa lub reklamą.

Openmedica Openmedica ekspert odpowiedział(a) 30 października 2013

Czy się nadają? Niekoniecznie, bo mogą zawierać inne białka. Lepiej wybierać specjalnie stworzone produkty funkcjonalne niskobiałkowe, ew. produkty PKU dla osób z fenyloketonurią, a także makarony shirataki z glukomannanu i inne produkty z korzenia konjac.