Ania Włodarczyk, czwartek, 27 lutego 2014

Domowe wypieki dla początkujących

Zdjęcie: shutterstock

Zdjęcie: shutterstock

Domowe wypieki: Drożdżowe dla laików

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 100 g masła, stopionego i ostudzonego
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 250 ml letniego mleka
- szczypta soli
- 4 żółtka
- ½ szklanki rodzynek

Drożdże z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki mieszamy w połowie letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru, zaś rodzynki zalewamy gorącą wodą, a gdy napęcznieją, odcedzamy je. 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, sól, pozostały cukier i mleko. Mieszamy do połączenia składników, a następnie dodajemy przestudzone, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym przez mniej więcej 5 minut, aż będzie odstawało od ścianek miski. Na koniec dodajemy odcedzone rodzynki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i rozciągamy je na całą powierzchnię, by wypełniło formę (powinno sięgać do ¾ wysokości blaszki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy ciasto przez ok. 45 minut. Przed podaniem studzimy na kratce.
 

Ania Włodarczyk - na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Pytania i wiedza
zapytaj, podziel się wiedzą

Zadaj pytanie lub podziel się wiedzą!

Jeśli masz pytanie dotyczące artykułu, tutaj możesz je zadać. Jeżeli znasz odpowiedź na pytanie zadane przez innego użytkownika, tu możesz podzielić się swoją wiedzą. Pytaj i odpowiadaj!

Zadaj pytanie