Lara Adamczyk, piątek, 11 października 2013

Młody jęczmień – zdrowa moda

Tym, co czyni młody jęczmień gwiazdą wśród innych zdrowotnych pokarmów, jest wysoka zawartość chlorofilu. Zdjęcie: shutterstock

Tym, co czyni młody jęczmień gwiazdą wśród innych zdrowotnych pokarmów, jest wysoka zawartość chlorofilu. Zdjęcie: shutterstock

Trawką młodego jęczmienia (przetworzoną, oczywiście) zajadają się hollywoodzkie gwiazdy, nowojorskie joginki i londyńskie artystki. Co bardziej ortodoksyjni zapaleńcy jedzą go wręcz zamiast śniadania i obiadu. Tym razem to naprawdę zdrowa moda! 

W starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia tak jak dzisiejsi sportowcy bogatych odżywek. Zwano ich nawet „bordearii”, czyli „zjadaczami jęczmienia”. Wiedzieli, co robią. Potrawy bogate w młody jęczmień sprawiały, że zawodnicy mieli więcej wigoru i zapału do walki. Za szczególnie energetyzujący uchodził wyschnięty na proszek sok z młodych jęczmiennych trawek.Właśnie taki, jaki wytwarza się dzisiaj – tak bogaty w dobroczynne składniki, że badający go naukowcy nazywają go „zieloną krwią” lub „zielonym mlekiem”. 

Witaminowy strzał

Przetworzony młody jęczmień nie jest zwykłym suplementem, który ma pokryć braki witaminowe w codziennej diecie. To o wiele więcej. Szklanka napoju uzyskanego z łyżki proszku z młodego jęczmienia zaopatruje nas w tyle witamin, minerałów i enzymów, ile zawiera cała główka brokułów.

Jak ustalili naukowcy, młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. Ma w składzie witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wzmacniający kości wapń, przeciwdziałające anemii żelazo, zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów magnez, zwiększający odporność organizmu mangan, cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie. Ponadto jest bogaty w selen, który chroni przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom, oraz regulujący procesy trawienne błonnik. Ten ostatni nie tylko zmniejsza apetyt, ale też oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm.

Moc chlorofilu 

Tym, co czyni młody jęczmień gwiazdą wśród innych zdrowotnych pokarmów, jest wysoka zawartość chlorofilu, który ma skład podobny do składu hemoglobiny. Zajmujący się zdrową żywnością szwajcarski uczony Maximilian Bircher (to on wynalazł muesli!) ustalił, że chlorofil „pobudza pracę serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc”, „ma właściwości wzmacniające i pobudzające” i jest w tej dziedzinie tak skuteczny, że „trudno porównać go z jakąkolwiek inną substancją”. Chlorofil to potężny oręż w walce z wieloma chorobami: działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła. Znakomicie goi rany: to dzięki niemu uszkodzona skóra potarta napojem z jęczmienia szybciej się goi i staje się bardziej delikatna.

Pytania i wiedza
zapytaj, podziel się wiedzą

Zadaj pytanie lub podziel się wiedzą!

Jeśli masz pytanie dotyczące artykułu, tutaj możesz je zadać. Jeżeli znasz odpowiedź na pytanie zadane przez innego użytkownika, tu możesz podzielić się swoją wiedzą. Pytaj i odpowiadaj!

malia malia Ninja  371 zapytał 22 października 2013

Tylko gdzie to kupić ?

Zgłoś do usunięcia

Ta odpowiedź jest obraźliwa lub reklamą.

marta_komer marta_komer Świeżak  2 odpowiedział(a) 24 dni temu

Podobno soki z jęczmienia są bardzo niesmaczne, czy ktoś może potwierdzić czy produkt z www.zielony-jeczmien.pl jest dobry? Podobno robią go wykorzystując proces liofilizacji ale ta cena trochę jest za wysoka chyba. Jakie jeszcze tabletki polecacie?

Zadaj pytanie