Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Krok do zdrowia

Jedz 5 porcji warzyw i owoców codziennie

Jedz 5 porcji warzyw i owoców codziennie
Ile codziennie trzeba jeść warzyw i owoców? 5 porcji to absolutne minimum.

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety – to wiemy. Ile codziennie trzeba jeść warzyw i owoców? 5 porcji to absolutne minimum! Masz wrażenie, że to dużo? Nie przejmuj się. Przejdź przez 5 kroków, a przekonasz się, że zjedzenie tylu porcji jest prostsze, niż myślisz!

Ile to 1 porcja?

Jedna porcja to taka ilość owoców lub warzyw, która mieści się w dłoni. To na przykład pomidor, cebula, ogórek, marchew, jabłko, gruszka, banan, dwie mandarynki, dwie morele, dwie śliwki. Jeśli warzywa są liściaste, będzie to szklanka liści. Jeśli pokrojone, to pół szklanki (np. dyni, papryki, buraka czy selera). Jedna porcja małych, drobnych owoców to pół szklanki (np. borówek, jagód, malin, porzeczek). To wcale nie tak dużo. Może to być także szklanka soku, najlepiej świeżo wyciskanego.

Zalecane porcje obejmują zarówno warzywa świeże, jak i mrożone, gotowane, kiszone, a nawet konserwowe. Staraj się, aby większą część w codziennej diecie stanowiły warzywa surowe. Wśród owoców wybieraj przede wszystkim świeże (zimą warto sięgać po owoce zamrożone w sezonie), rzadziej suszone, a jeszcze rzadziej soki.

Jest jedna ważna zasada: warzywa i owoce powinny być jedzone w odpowiednich proporcjach: trzy czwarte warzyw i jedna czwarta owoców. To jak? Zaczynamy!




Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

  • Krok 1. Postaw na sałatki

    Na kolację lub lunch zrób sałatkę z dowolnych warzyw. Połącz warzywa liściaste, takie jak sałata czy szpinak, z innymi warzywami: pomidorem, cebulką, papryką czy ogórkiem. Postaraj się, żeby sałatka dostarczyła co najmniej trzech porcji warzyw. Nasza propozycja składników to: szklanka liści sałaty + pół pomidora + pół papryki + ogórek + pół cebuli (do tego sos balsamiczny i jajko czy ser lub inne źródło białka i sałatka gotowa). Na deser zjedz sałatkę z owoców. Powinna dostarczyć dwóch porcji owoców, np. pomarańczę i pół szklanki truskawek.

     

Szczegóły Kroku do zdrowia Krook do zdrowia
Poziom trudności

Poziom trudności

Łatwełatwe
Kalendarz

Długość trwania

5 dni
Koniec

Z tym krokiem zmierzyły się

2 osoby