Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks diet

Filtruj alfabetycznie

  • a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • f
  • g
  • h
  • i
  • j
  • k
  • l
  • m
  • n
  • o
  • p
  • r
  • s
  • ś
  • t
  • u
  • w
  • y
  • z
  • ż
  • ź
Dieta odchudzająca oparta na tradycyjnych, podstawowych założeniach współczesnej dietetyki i zorganizowana wokół cyfry 5. Autor zaleca spożywanie pięciu posiłków dziennie, które powinny składać się z maks. pięciu składników głównych, wymagać nie więcej...
Jest to dieta, która ma pomóc przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu w stanach jego nadmiernego zakwaszenia. Koncepcja związku kwasowości diety ze stanem zdrowia pochodzi sprzed stulecia i została wykorzystana w diecie Haya, lecz rozgłos alkalicznego...
Dieta Atkinsa opracowana przez kardiologa Roberta Atkinsa w latach 70. ubiegłego wieku to dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa, o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Dieta bardzo niskokaloryczna, która dostarcza poniżej 40 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, jest krótkoterminowa. Tak duży deficyt umożliwia błyskawiczne chudnięcie.
Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób z celiakią – chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym, która skutkuje upośledzonym wchłanianiem składników odżywczych. Dlatego też dieta w tej chorobie wyklucza wszelkie produkty zawierające białko...
Dieta bezlaktozowa przeznaczona jest dla osób z nietolerancją laktozy. Wyklucza lub ogranicza zawierające ją produkty mleczne.
Dieta biblijna to sposób odżywiania się autorstwa wielebnego George’a Malkmusa, doktora literatury i założyciela stowarzyszenia Hallelujah Acres, który ponoć wyleczył go z raka.
Dieta bogatoresztkowa opiera się na produktach roślinnych, zapewniających takie ilości błonnika pokarmowego, które pokrywają lub przekraczają zapotrzebowanie na ten składnik. Źródłem błonnika są nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone produkty roślinne.
Dieta chronometryczna to sposób odżywiania dopasowany do rytmów biologicznych organizmu, stworzony przez francuskiego lekarza dr. Alaina Delabosa. Dieta uwzględnia rytm okołodobowy organizmu, w ramach którego zachodzą cykliczne wahania m.in. w wydzielaniu...
Dieta Clarka została opracowana przez brytyjskiego chirurga i jego żonę na początku lat XXI w. w prywatnej klinice w Devonshire Place jako sposób na życie.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) została stworzona w celu zapobiegania rozwojowi wysokiego ciśnienia krwi oraz jego leczenia. Jej założenia bazują na badaniach amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia z lat 90., w których dowiedziono...
Czujesz, że Twój organizm potrzebuje oczyszczenia z nagromadzonych toksyn? Sprawdź, jak działa dieta detox – to może być Twój strzał w 10!
Dieta Diamondów stworzona została jako sposób na życie przez Harveya i Marilyn Diamondów, zwolenników medycyny naturalnej. To dieta bardzo niskotłuszczowa. Kładzie większy nacisk na to, jak i kiedy się je, niż na to, co się je i w jakiej ilości.
Dieta stworzona w latach 50. ubiegłego wieku przez niemiecką farmaceutkę i chemiczkę dr Johannę Budwig jako alternatywna kuracja antynowotworowa. Ma ona zapobiegać głównej przyczynie rozwoju raka, jaką są zaburzenia oddychania komórkowego. Menu diety...
Dieta Dukana to menu wysokobiałkowe o obniżonej zawartości węglowodanów i tłuszczu.
Dieta eliminacyjna wyklucza składniki wywołujące niekorzystne efekty w organizmie w celu wykrycia przyczyn lub leczenia skutków nadwrażliwości pokarmowej. Diagnostyczna dieta eliminacyjna wymaga specjalnej procedury i obserwacji; zwykle wyklucza najczęściej...
Dieta garstkowa jest oparta na kontroli ilości i wielkości porcji pożywienia. Przewiduje spożywanie pięciu porcji jedzenia dziennie, które powinny mieć objętość garści stosującej je osoby.
Krótkoterminowa, bardzo niskokaloryczna monodieta odchudzająca, wymagająca codziennej konsumpcji grejpfrutów, jajek i mięsa. Przeznaczona jest do stosowania w cyklach trwających zwykle po 10–12 dni plus dwa dni przerwy, aż do osiągnięcia docelowej wagi....
Siedmiodniowa monodieta odchudzająca,której menu przewiduje spożycie ok. 600 kcal dziennie, praktycznie pozbawione białka i tłuszczu – przynajmniej w wersji czysto owocowej. Dieta ma zapewniać ubytek wagi rzędu 6 kg w trzy tygodnie.
Dieta lecznicza stworzona w latach 20. ubiegłego wieku, stosowana u dzieci i młodzieży z padaczką, a także w rzadkich chorobach metabolicznych czy neurologicznych. Powoduje zwiększenie produkcji ciał ketonowych, powstających z tłuszczów pod nieobecność...
Trwająca 13 dni dieta kopenhaska była modna w latach 90. ubiegłego wieku. Wiele źródeł podaje błędnie, że została stworzona przez specjalistów ze Szpitala Królewskiego w Kopenhadze.
Dieta kreteńska to odmiana diety śródziemnomorskiej stosowana na Krecie niezmiennie nawet od 4 tys. lat do czasu badań przeprowadzonych w latach 60. ubiegłego wieku.
Dieta Kwaśniewskiego opracowana ponad ćwierć wieku temu przez lekarza Jana Kwaśniewskiego jest wysokotłuszczowa, o bardzo niskim udziale węglowodanów.
Dieta lekkostrawna pozbawiona jest ciężkostrawnych produktów i dań, stosowana głównie w zaburzeniach i chorobach układu trawienia. Wyklucza lub znacznie ogranicza jedzenie potraw smażonych, tłustych, powodujących wzdęcia i drażniących przewód pokarmowy.
Dieta makrobiotyczna ma zapewniać zdrowie poprzez zrównoważenie przeciwstawnych sił yin i yang w pożywieniu, a dzięki temu i w organizmie.
Dieta odchudzająca i sposób żywienia autorstwa francuskiego lekarza Michaela Montignaca opracowane pod koniec lat 80. XX w.
Dieta lecznicza ograniczająca spożycie białka do poziomu, przy którym nie powoduje niekorzystnych reakcji w organizmie spowodowanych zaburzeniami pracy nerek czy wątroby, ale wciąż dostarcza odpowiednie ilości pozostałych niezbędnych składników odżywczych....
Dieta prozdrowotna, ale i odchudzająca, która bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Dieta o obniżonej energetyczności względem zapotrzebowania organizmu, która tworzy deficyt energii i umożliwia utratę masy ciała.
Koncepcja diety niskotłuszczowej, stworzona w latach 70. ubiegłego wieku, zakłada wykluczenie wysokotłuszczowych produktów. Zależnie od kaloryczności diety tego typu pozwalają chudnąć w tempie 2–3 kg tygodniowo, ale ich zastosowanie jest krótkoterminowe.
Dieta nordycka to sposób żywienia dużych populacji Skandynawów, dzięki któremu należą do najszczuplejszych i najzdrowszych narodów w Europie.
Dieta Ornisha stworzona przez profesora medycyny dr Deana Ornisha to niskotłuszczowa dieta wegetariańska. W badaniach przeprowadzonych przez autora pomagała stracić co najmniej 4 kg w trzy miesiące i średnio 4,4 procent tkanki tłuszczowej na przestrzeni...
Dieta paleo to plan żywieniowy na całe życie opracowany przez profesora Uniwersytetu Colorado dr. Lorena Cordaina to efekt 20 lat badań antropologicznych.
Dieta płynna to krótkoterminowa, restrykcyjna kuracja, polegająca na spożywaniu wyłącznie płynów. W zależności od diety, mogą to być same soki, koktajle lub zupy. Choć z założenia mają wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn, współcześnie są lansowane...
Dieta rozdzielna dr. Andersona jest bardziej restrykcyjna niż podobna dieta dr. Haya. Dzieli ona produkty spożywcze na jeszcze większą liczbę grup i definiuje ścisłe warunki ich łączenia.
Dieta rozdzielna dr. Haya oparta jest na zasadzie rozdziału produktów białkowych od węglowodanowych, stworzona ponad 100 lat temu przez nowojorskiego lekarza Williama Haya jako ratunek na własne choroby i nadwagę.
Dieta Scarsdale została stworzona dla pacjentów przez kardiologa dr. Hermana Tarnowera, właściciela centrum medycznego w Scarsdale, jako dwustronicowa dieta odchudzająca na 14 dni.
Dieta South Beach – jej zasady opracował i upowszechnił po roku 2000 amerykański kardiolog dr Arthur Agatston.
Współczesne zalecenia żywieniowe bazują na założeniach diety śródziemnomorskiej wywodzącej się z Hiszpanii, południowych części Włoch i Francji, Grecji, a zwłaszcza jej największej wyspy Krety, oraz części Środkowego Wschodu.
Dieta mająca wzmacniać struktury organizmu, obniżać jego wiek biologiczny, przeciwdziałać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a nawet je leczyć. Polega na komponowaniu jadłospisu z ok. 90 zalecanych produktów naturalnych i bogatych odżywczo, zwanych strukturalnymi,...
Dieta według grupy krwi, stworzona przez amerykańskiego naturopatę dr Petera D'Adamo, opiera się na odpowiednim jadłospisie stworzonym dla osób z poszczególną grupą krwi.
Dieta wegetariańska jest oparta na produktach roślinnych. W wielu odmianach diety ogranicza się lub rezygnuje nie tylko z mięsa, ale i innych produktów zwierzęcych.
Dieta Weight Watchers zaliczana jest do niskokalorycznych. Polega na kontroli wielkości i ilości porcji pożywienia poprzez tzw. plan punktów. Została uznana za jedną z najlepszych diet komercyjnych.
Dieta wolumetryczna to sposób odżywiania opracowany przez eksperta żywienia dr Barbarę Rolls. Koncepcja metody opiera się na odkryciu, że ilość jedzenia, a nie zawartość kalorii czy poszczególnych składników odżywczych ma większy wpływ na sytość odczuwaną...
Zalecenia diety z Okinawy powstały na bazie badań nad tradycyjnym jadłospisem mieszkańców wysp Riukiu, z których największą jest właśnie Okinawa.
Dieta Zone stworzona została przez biochemika dr. Barry'ego Searsa w latach 90. ubiegłego wieku.
Do tej kategorii należą głównie niskokaloryczne albo bardzo niskokaloryczne kuracje.Podstawę jadłospisu diet jednoskładnikowych stanowi konkretny produkt lub grupa produktów. Obiecywane efekty to zwykle 3–6 kg w ciągu jednego lub dwóch tygodni stosowania...