Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks diet

Filtruj alfabetycznie

  • a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • f
  • g
  • h
  • i
  • j
  • k
  • l
  • m
  • n
  • o
  • p
  • r
  • s
  • ś
  • t
  • u
  • w
  • y
  • z
  • ż
  • ź
Dieta odchudzająca oparta na tradycyjnych, podstawowych założeniach współczesnej dietetyki i zorganizowana wokół cyfry 5. Autor zaleca spożywanie pięciu posiłków dziennie, które powinny składać się z maks. pięciu składników głównych, wymagać nie więcej...
Jest to dieta, która ma pomóc przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu w stanach jego nadmiernego zakwaszenia. Koncepcja związku kwasowości diety ze stanem zdrowia pochodzi sprzed stulecia i została wykorzystana w diecie Haya, lecz rozgłos alkalicznego...
Dieta opracowana przez kardiologa Roberta Atkinsa w latach 70. ubiegłego wieku to dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa, o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Krótkoterminowa dieta odchudzająca, która dostarcza poniżej 40 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Tak duży deficyt umożliwia błyskawiczne chudnięcie.
Dieta lecznicza przeznaczona dla osób z celiakią – chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym, która skutkuje upośledzonym wchłanianiem składników odżywczych. Dlatego też dieta w tej chorobie wyklucza wszelkie produkty zawierające białko glutenowe,...
Dieta lecznicza przeznaczona dla osób z nietolerancją laktozy, która wyklucza lub ogranicza zawierające ją produkty mleczne.
Sposób odżywiania się autorstwa wielebnego George’a Malkmusa, doktora literatury i założyciela stowarzyszenia Hallelujah Acres, który ponoć wyleczył go z raka.
Dieta bogata w produkty roślinne, zapewniająca takie ilości błonnika pokarmowego, które pokrywają lub przekraczają zapotrzebowanie na ten składnik. Źródłem błonnika są nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone produkty roślinne.
Sposób odżywiania dopasowany do rytmów biologicznych organizmu, stworzony przez francuskiego lekarza dr. Alaina Delabosa. Dieta uwzględnia rytm okołodobowy organizmu, w ramach którego zachodzą cykliczne wahania m.in. w wydzielaniu hormonów, neuroprzekaźników...
Dieta została opracowana przez brytyjskiego chirurga i jego żonę na początku lat XXI w. w prywatnej klinice w Devonshire Place jako sposób na życie.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) została stworzona w celu zapobiegania rozwojowi wysokiego ciśnienia krwi oraz jego leczenia. Jej założenia bazują na badaniach amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia z lat 90., w których dowiedziono...
Czujesz, że Twój organizm potrzebuje oczyszczenia z nagromadzonych toksyn? Sprawdź, jak działa dieta detox – to może być Twój strzał w 10!
Dieta stworzona jako sposób na życie przez Harveya i Marilyn Diamondów, zwolenników medycyny naturalnej. To dieta bardzo niskotłuszczowa. Kładzie większy nacisk na to, jak i kiedy się je, niż na to, co się je i w jakiej ilości.
Dieta stworzona w latach 50. ubiegłego wieku przez niemiecką farmaceutkę i chemiczkę dr Johannę Budwig jako alternatywna kuracja antynowotworowa. Ma ona zapobiegać głównej przyczynie rozwoju raka, jaką są zaburzenia oddychania komórkowego. Menu diety...
Dieta opracowana przez dr. Pierre’a Dukana to menu wysokobiałkowe o obniżonej zawartości węglowodanów i tłuszczu.
Dieta wykluczająca składniki wywołujące niekorzystne efekty w organizmie w celu wykrycia przyczyn lub leczenia skutków nadwrażliwości pokarmowej. Diagnostyczna dieta eliminacyjna wymaga specjalnej procedury i obserwacji; zwykle wyklucza najczęściej występujące...
Dieta odchudzająca oparta na kontroli ilości i wielkości porcji pożywienia. Przewiduje spożywanie pięciu porcji jedzenia dziennie, które powinny mieć objętość garści stosującej je osoby.
Krótkoterminowa, bardzo niskokaloryczna monodieta odchudzająca, wymagająca codziennej konsumpcji grejpfrutów, jajek i mięsa. Przeznaczona jest do stosowania w cyklach trwających zwykle po 10–12 dni plus dwa dni przerwy, aż do osiągnięcia docelowej wagi....
Siedmiodniowa monodieta odchudzająca,której menu przewiduje spożycie ok. 600 kcal dziennie, praktycznie pozbawione białka i tłuszczu – przynajmniej w wersji czysto owocowej. Dieta ma zapewniać ubytek wagi rzędu 6 kg w trzy tygodnie.
Dieta lecznicza stworzona w latach 20. ubiegłego wieku, stosowana u dzieci i młodzieży z padaczką, a także w rzadkich chorobach metabolicznych czy neurologicznych. Powoduje zwiększenie produkcji ciał ketonowych, powstających z tłuszczów pod nieobecność...
Trwająca 13 dni dieta odchudzająca modna w latach 90. ub. wieku; wiele źródeł podaje błędnie, że została stworzona przez specjalistów ze Szpitala Królewskiego w Kopenhadze.
Odmiana diety śródziemnomorskiej, stosowana na Krecie niezmiennie nawet od 4 tys. lat, do czasu badań przeprowadzonych w latach 60. ub. wieku.
Model żywienia opracowany ponad ćwierć wieku temu przez lekarza Jana Kwaśniewskiego zaleca dietę wysokotłuszczową o bardzo niskim udziale węglowodanów.
Dieta lecznicza pozbawiona ciężkostrawnych produktów i dań, stosowana głównie w zaburzeniach i chorobach układu trawienia. Wyklucza lub znacznie ogranicza jedzenie potraw smażonych, tłustych, powodujących wzdęcia i drażniących przewód pokarmowy.
Sposób komponowania menu diety ma zapewniać zdrowie poprzez zrównoważenie przeciwstawnych sił yin i yang w pożywieniu, a dzięki temu i w organizmie.
Dieta odchudzająca i sposób żywienia autorstwa francuskiego lekarza Michaela Montignaca opracowane pod koniec lat 80. XX w.
Dieta lecznicza ograniczająca spożycie białka do poziomu, przy którym nie powoduje niekorzystnych reakcji w organizmie spowodowanych zaburzeniami pracy nerek czy wątroby, ale wciąż dostarcza odpowiednie ilości pozostałych niezbędnych składników odżywczych....
Dieta prozdrowotna, ale i odchudzająca, która bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Dieta o obniżonej energetyczności względem zapotrzebowania organizmu, która tworzy deficyt energii i umożliwia utratę masy ciała.
Koncepcja niskotłuszczowego menu, stworzona w latach 70. ub. wieku, zakłada wykluczenie wysokotłuszczowych produktów. Zależnie od kaloryczności, diety tego typu pozwalają chudnąć w tempie 2–3 kg tygodniowo, ale ich zastosowanie jest krótkoterminowe.
Sposób żywienia dużych populacji Skandynawów, dzięki któremu należą do najszczuplejszych i najzdrowszych narodów w Europie.
Stworzona przez profesora medycyny dr Deana Ornisha niskotłuszczowa dieta wegetariańska. W badaniach przeprowadzonych przez autora pomagała stracić co najmniej 4 kg w trzy miesiące i średnio 4,4 proc. tkanki tłuszczowej na przestrzeni roku.
Plan żywieniowy na całe życie opracowany przez profesora Uniwersytetu Colorado dr. Lorena Cordaina to efekt 20 lat badań antropologicznych.
Krótkoterminowe, restrykcyjne kuracje, polegające na spożywaniu wyłącznie płynów. W zależności od diety, mogą to być same soki, koktajle lub zupy. Choć z założenia mają wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn, współcześnie są lansowane jako metoda szybkiego...
Dieta opracowana Henry'ego Andersona jest bardziej restrykcyjna niż podobna dieta dr. Haya. Dzieli ona produkty spożywcze na jeszcze większą liczbę grup i definiuje ścisłe warunki ich łączenia.
Dieta oparta na zasadzie rozdziału produktów białkowych od węglowodanowych, stworzona ponad 100 lat temu przez nowojorskiego lekarza Williama Haya jako ratunek na własne choroby i nadwagę.
Dieta została stworzona dla pacjentów przez kardiologa dr. Hermana Tarnowera, właściciela centrum medycznego w Scarsdale, jako dwustronicowa dieta odchudzająca na 14 dni.
Dieta odchudzająca, której zasady opracował i upowszechnił po roku 2000 amerykański kardiolog dr Arthur Agatston.
Współczesne zalecenia żywieniowe bazujące na założeniach tradycyjnych diet krajów leżących nad Morzem Śródziemnym – Hiszpanii, południowych części Włoch i Francji, Grecji, a zwłaszcza jej największej wyspy Krety, oraz części Środkowego Wschodu.
Dieta mająca wzmacniać struktury organizmu, obniżać jego wiek biologiczny, przeciwdziałać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a nawet je leczyć. Polega na komponowaniu jadłospisu z ok. 90 zalecanych produktów naturalnych i bogatych odżywczo, zwanych strukturalnymi,...
Dieta odchudzająca stworzona przez amerykańskiego naturopatę dr Petera D'Adamo. Opiera się na odpowiednim jadłospisie stworzonym dla osób z poszczególną grupą krwi.
Dieta oparta na produktach roślinnych, a wykluczająca jedzenie mięsa. W wielu odmianach diety ogranicza się lub rezygnuje nie tylko z mięsa, ale i innych produktów zwierzęcych.
Niskokaloryczna dieta odchudzająca polegająca na kontroli wielkości i ilości porcji pożywienia poprzez tzw. plan punktów. Została uznana za jedną z najlepszych diet komercyjnych.
Sposób odżywiania opracowany przez eksperta żywienia dr Barbarę Rolls. Koncepcja metody opiera się na odkryciu, że ilość jedzenia, a nie zawartość kalorii czy poszczególnych składników odżywczych ma większy wpływ na sytość odczuwaną po zjedzeniu posiłku....
Zalecenia diety okinawskiej powstały na bazie badań nad tradycyjnym jadłospisem mieszkańców wysp Riukiu, z których największą jest właśnie Okinawa.
Dieta odchudzająca, stworzona przez biochemika dr. Barry'ego Searsa w latach 90. ub. wieku.
Do tej kategorii należą głównie niskokaloryczne albo bardzo niskokaloryczne kuracje. Podstawę ich jadłospisu – czy też nieodłączny składnik posiłków – stanowi konkretny produkt lub grupa produktów. Obiecywane efekty to zwykle 3–6 kg w ciągu jednego–dwóch...