Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks diet

Dieta Clarka

Inne nazwy: nowa/bezpieczna dieta wysokobiałkowa.

Zasady: dieta została opracowana przez brytyjskiego chirurga i jego żonę na początku lat XXI w. w prywatnej klinice w Devonshire Place jako sposób na życie. To menu niskowęglowodanowe, wysokobiałkowe i o umiarkowanym spożyciu tłuszczu. Jest podobne, choć mniej restrykcyjne od diety Atkinsa, dozwolona jest m.in. kromka razowego pieczywa dziennie, więcej warzyw i nabiał. Wyklucza się wszelkie węglowodany oczyszczone (cukier, biała mąka, biały ryż), a razem z nimi – szkodliwe tłuszcze; ogranicza się owoce, nabiał, nasiona roślin strączkowych, naturalne produkty zbożowe i kawę, a dopuszcza – ograniczone ilości masła, majonezu, śmietany, sera, jaj, alkoholu. Dieta bazuje na produktach białkowych pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, owoce morza, podroby) i świeżych warzywach, poza tymi wysokoskrobiowymi. Spożywa się trzy posiłki dziennie, ew. przekąskę mogą stanowić orzechy. Dieta składa się z dwóch faz – chudnięcia i utrzymania wagi. W pierwszej należy spożywać 40–60 g węglowodanów dziennie, dozwolona jest tylko jedna pomarańcza lub cytryna. Po osiągnięciu zamierzonej wagi zwiększa się spożycie węglowodanów, wprowadzając pełne ziarna, owoce, warzywa korzeniowe, ziemniaki – do momentu, aż waga będzie stała.

Dla kogo: dla zdrowych osób, które są w stanie na zawsze zrezygnować z pewnych produktów (słodycze, komercyjne wypieki i fast food), ale cenią smaczne posiłki. Dieta nie jest zalecana dla osób z zaburzeniami pracy nerek, wątroby i układu krążenia, kobiet w ciąży i karmiących, dzieci i osób starszych; nie nadaje się dla wegetarian i wegan.

Plusy: dieta jest łatwiejsza w stosowaniu niż inne metody tego typu. Nie wymaga liczenia kalorii i zezwala na dowolne dawkowanie chudych produktów zwierzęcych i pewnych warzyw. Niekoniecznie jest niskokaloryczna, dzięki czemu zapewnia większe ilości składników odżywczych niż diety restrykcyjne pod tym względem. Z uwagi na wysoką zawartość białka dieta pomaga zachować więcej masy mięśniowej, a posiłki są bardziej sycące. W diecie ogranicza się niezdrowe produkty wysokoprzetworzone i szkodliwe tłuszcze, m.in. zawierające izomery trans. Niezalecane jest chudnięcie w zbyt szybkim tempie (na początku powinno ono wynosić 1–1,5 kg tygodniowo, potem stale po 1 kg na tydzień), co ułatwia utrzymanie niższej wagi. Dieta pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć apetyt na słodycze. Pomimo ograniczeń pozostaje zróżnicowana, a dzięki dodatkom tłuszczowym umożliwia przygotowanie smacznego jedzenia i zapewnia większe wchłanianie składników odżywczych z produktów roślinnych. W diecie promuje się zdrowe sposoby przygotowania posiłków i styl życia, np. min. trzy godzinne treningi tygodniowo.

Minusy: możliwe są niedobory pewnych składników, m.in. wapnia z nabiału. Nie u wszystkich zalecana dawka 60 g węglowodanów dziennie może zapobiec nagromadzeniu związków ketonowych w organizmie, co może dać skutki typowe dla diet wysokobiałkowych (osłabienie, zaparcia, przykra woń z ust i ciała, bóle brzucha, zaparcia, zaburzenia pracy nerek i wątroby). Dieta jest dość kosztowna, wymaga ostrej selekcji składników i przygotowania posiłków w domu. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij