Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks diet

Dieta lekkostrawna

Inne nazwy: dieta łatwostrawna

Zasady: dieta lecznicza pozbawiona ciężkostrawnych produktów i dań, stosowana głównie w zaburzeniach i chorobach układu trawienia. Wyklucza lub znacznie ogranicza jedzenie trudno strawne – smażone, tłuste, powodujące wzdęcia (m.in. warzywa kapustne, cebulowe, nasiona roślin strączkowych), pikantne, drażniące (alkohol, ocet, kawa, mocna herbata); do tej kategorii należą też pełnoziarniste produkty zbożowe, ścięgniste mięso, wędliny peklowane, czekolada czy napoje gazowane. W skład diety lekkostrawnej wchodzą m.in. oczyszczone ziarna zbóż i mąka graham, młode warzywa i dojrzałe owoce bez skórek i pestek, przeciery, zupy krem i soki. Posiłki powinny być niewielkie i jedzone regularnie cztery–pięć razy w ciągu dnia, a najpóźniej dwie godziny przed snem. Zalecane metody ich przygotowania to gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie we własnej wilgoci, rozdrabnianie; dozwolony jest niewielki dodatek olejów roślinnych. Dieta łatwostrawna jest zwykle bogata w węglowodany, ale uboga w błonnik i tłuszcz.

Dla kogo: jako przejściowy sposób żywienia jest stosowana przy zatruciach, chorobach infekcyjnych z gorączką, a także przy kuracji antybiotykowej i dolegliwościach takich jak zgaga, refluks czy wrzody żołądka; bywa pomocna po przejedzeniu. Jest też zalecana przez lekarzy po zabiegach chirurgicznych, dla osób starszych, a także z zaburzeniami ze strony układu trawienia, m.in. żołądka, jelit, wątroby, pęcherzyka żółciowego, również tymi powodowanymi nadwrażliwością pokarmową (takie menu nie powinno jednak zawierać niekorzystnie działających składników). Stosowanie diety nie jest zalecane w przypadkach, gdy nie istnieją ku temu przyczyny zdrowotne.

Plusy: dieta odciąża układ trawienia, likwiduje lub zmniejsza nieprzyjemne objawy żołądkowo-jelitowe, pomaga unikać wzdęć. Wyklucza wiele niezdrowych produktów, m.in. smażonych czy tłustych mięs; często wiąże się to również z niższą podażą kalorii.

Minusy: dieta wymaga spożywania większej ilości oczyszczonych, gotowanych i rozdrobnionych składników, co w przypadku produktów roślinnych oznacza spadek zawartości w nich antyoksydantów, witamin, a często też składników mineralnych. Znacząco zmniejsza też udział wielu zdrowych produktów, m.in. tłustych ryb będących źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, oraz warzyw bogatych w związki siarkowe. Dlatego też lekkostrawny jadłospis wymaga dobrego zbilansowania, by zapewniał odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dieta wyklucza wiele smacznych dań, wymaga zmian stosowanych produktów i technik kuchennych. Jej stosowanie może być bardziej czaso- i pracochłonne niż w przypadku tradycyjnego menu, a także trudniejsze poza domem.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij