Przejdź do treści

Dieta Zone – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta Zone
Dieta Zone
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dieta Zone stworzona została przez biochemika dr. Barry’ego Searsa w latach 90. ubiegłego wieku.

Inne nazwy: dieta strefowa, dieta dr. Searsa.

Zasady diety Zone

Zasady: dieta odchudzająca, stworzona przez biochemika dr. Barry’ego Searsa w latach 90. ub. wieku. Opiera się na zasadzie 40–30–30, według której 40 proc. dziennej dawki energii powinno pochodzić z węglowodanów, a po 30 proc. – z białka i tłuszczu. Oznacza to, że w każdym posiłku na 3 g węglowodanów mają przypadać 2 gramy białka i 1 g tłuszczu. Ma to zapewniać równowagę hormonalną, a co za tym idzie – utratę nadwagi i optymalne funkcjonowanie organizmu. Na tej diecie należy jeść pięć razy dziennie (zawiera trzy posiłki i dwie przekąski) w maksymalnym odstępie pięciu godzin. Posiłki komponuje się z bloków; każdy blok zawiera po jednej porcji produktów białkowych, węglowodanowych i tłuszczów, a ich wielkości określa się za pomocą specjalnych tabel. Ilość jedzenia, zwłaszcza białka, jest obliczana według indywidualnego zapotrzebowania; dzienna dawka wynosi zwykle 11 bloków dla kobiet i 14 dla mężczyzn. Dozwolone produkty spożywcze są podzielone w tabelach na dwie kategorie, przy czym by szybko schudnąć, należy skupiać się na grupie pierwszej. W praktyce objętość każdego posiłku powinna w jednej trzeciej składać się z chudych produktów białkowych, a w dwóch trzecich – z preferowanych źródeł węglowodanów (nieskrobiowych warzyw) z odrobiną zalecanych tłuszczów. Porcja produktu białkowego powinna mieć powierzchnię i grubość dłoni (bez palców), a węglowodanowego objętość dwóch (grupa I) lub jednej garści (II grupa). W rezultacie dieta jest niskokaloryczna i zapewnia utratę wagi w tempie 0,5–1 kg tygodniowo – 2–3 kg przez pierwsze dwa tygodnie, a później 1–3 kg na miesiąc.

Przeznaczenie diety Zone

Dla kogo: dla zdrowych osób, które są w stanie dokładnie kontrolować skład swojej diety, mierząc, ważąc i obliczając porcje. Niezalecana dla osób chorych, kobiet w ciąży, karmiących, dzieci i młodzieży, osób starszych.

Dieta Zone – efekty, zalety

Plusy: nie wymaga liczenia kalorii i jest mniej restrykcyjna niż inne diety niskowęglowodanowe. Zapewnia rozsądne tempo chudnięcia, co jest bezpieczniejsze dla zdrowia i daje trwalsze efekty. Uczy dobrych nawyków, bo wymaga kontroli wielkości porcji i podkreśla znaczenie regularnych posiłków. Nowsze wersje diety nie wykluczają już treningów siłowych.

Dieta Zone – przeciwwskazania

Minusy: dieta ma skomplikowane zasady, a jej stosowanie jest uciążliwe. Trudności przysparza zwłaszcza utrzymanie wymaganych proporcji składników odżywczych. Odbiegają one od ogólnie uznanych zaleceń, m.in. poziom białka może być zbyt wysoki, a węglowodanów – zbyt niski. Dieta zaleca jedzenie zbyt dużych ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego, co może zwiększać ryzyko rozwoju raka; niedokładne przestrzeganie założeń diety może nadmiernie obciążać nerki i wątrobę. Dieta drastycznie ogranicza spożycie wielu produktów, m.in. większości owoców, przetworów zbożowych i wielu wartościowych warzyw. Wyklucza bezcenne tłuste ryby, co w późniejszych wersjach diety ma być rekompensowane przez łykanie suplementów z olejem rybim, a także pełnotłusty nabiał, żółtka jaj. Z tego powodu sprzyja niedoborom wielu składników odżywczych, m.in. witamin z grupy B, wit. A, wit. C, błonnika; nienasyconych kwasów tłuszczowych. Brak jest bezpośrednich badań potwierdzających skuteczność i bezpieczeństwo diety. Jej założenia bazują na zbyt uproszczonym rozumowaniu, m.in. podział produktów na dwie grupy bazuje głównie na zawartości węglowodanów. Dieta wymaga ograniczania ilości węglowodanów przez całe życie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.