Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks wartości odżywczych

Cynk

Cynk
Zdjęcie: shutterstock

Zapotrzebowanie dobowe: 17 mg

Rola:składnik i aktywator co najmniej 200 enzymów, w tym tych związanych z syntezą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, DNA i RNA, białek, hormonów i przeciwzapalnych prostaglandyn; regeneracja tkanek i gojenie ran; procesy immunologiczne; budowa błon komórkowych; neutralizacja wolnych rodników, m.in. ochrona plamki żółtej oka; działanie odtruwające w stosunku do kadmu i ołowiu; utrzymanie równowagi pierwiastków: manganu, magnezu, selenu i miedzi; zachowanie sprawności umysłowej; bezpośrednie działanie antywirusowe.

Zwiększone zapotrzebowanie: zażywanie leków moczopędnych, przeczyszczających, kortykosterydów, penicyliny; kuracje preparatami żelaza, wapnia, magnezu, witamin B2, B6 i B12; sięganie po używki, m.in. papierosy i alkohol; monotonna dieta; menu wegańskie; choroba Crohna, zaburzenia wchłaniania w jelitach.

Objawy niedoboru: osłabienie węchu i smaku; apatia; podatność na infekcje; wysypki, utrudnione gojenie ran, białe wykwity na paznokciach, wypadanie i blaknięcie włosów; podwyższone ryzyko rozwoju cukrzycy i miażdżycy; u mężczyzn spadek poziomu testosteronu i zmniejszenie liczby plemników.

Skutki nadmiaru: bóle głowy, nudności, wymioty, zaburzenia żołądkowo-jelitowe; spadek odporności; chroniczne zmęczenie; niedobór miedzi skutkujący zwiększonym wydzielaniem progesteronu; obniżenie poziomu korzystnego cholesterolu HDL; zaburzenia pracy nerek.

Źródła: ryby i owoce morza, m.in. małże, ostrygi, kraby i krewetki; mięso, m.in. wołowina, cielęcina, indyk; wątroba; żółtka jaj; pełnoziarniste produkty zbożowe, kiełki pszenicy; orzechy, nasiona dyni i słonecznika; drożdże piwne. Cynk jest słabiej wchłaniany z produktów roślinnych niż ze zwierzęcych ze względu na wiązanie kwasem fitynowym. Mrożenie wymienionych produktów i narażenie na działanie światła, wilgoci czy podwyższonej temperatury obniża w nich zawartość cynku.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Bor

Indeks wartości odżywczych

Jod

Indeks wartości odżywczych

Fluor

Indeks wartości odżywczych

Miedź

Indeks wartości odżywczych

Top w kategorii