Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks wartości odżywczych

Witamina E

Witamina E
Zdjęcie: shutterstock

Zapotrzebowanie dobowe: kobiety 9 mg, mężczyźni 11 mg.

Rola: przeciwutleniacz; nawilżenie i elastyczność skóry, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego.

Zwiększone zapotrzebowanie: antykoncepcja doustna, dieta niskotłuszczowa, niewydolność wątroby, mukowiscydoza, zażywanie niektórych leków, m.in. przeciw nadkwasocie, hipercholesterolemii.

Objawy niedoboru: nadmierne rogowacenie i przedwczesne starzenie skóry, egzemy, utrudnione gojenie ran, choroby serca, niedokrwistość, zakrzepica, PMS, niepłodność.

Skutki nadmiaru: raczej nie występują, ew. nasilenie działania leków przeciwzakrzepowych.

Interakcje: umożliwia wykorzystanie wit. A, zmniejszając jej toksyczność, przyswajalność wit. E zaburzają preparaty żelaza.

Źródła: awokado, olej rzepakowy, oleje tłoczone na zimno, orzechy, zwłaszcza włoskie i migdały, pestki dyni i słonecznika, zielone warzywa, kiełki i zarodki pszenne, żółtka jaj, wątróbka.

Tak jak inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach wit. E w postaci jest najlepiej przyswajalna.

Rozpuszczalna w tłuszczach witamina E łatwo rozkłada się pod wpływem światła, tlenu oraz kontaktu z żelazem i miedzią, niszczy ją też mrożenie.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Witamina B3

Indeks wartości odżywczych

Witamina B6

Indeks wartości odżywczych

Witamina D

Indeks wartości odżywczych

Witamina K

Indeks wartości odżywczych

Potas

Indeks wartości odżywczych

Top w kategorii