Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks wartości odżywczych

Żelazo

Żelazo
Zdjęcie: shutterstock

Zapotrzebowanie dobowe: 18 mg

Rola: składnik związków przenoszących tlen, m.in. białek – hemoglobiny w czerwonych ciałkach krwi i mioglobiny w mięśniach, oraz enzymów oddechowych; rola w syntezie L-karnityny, kolagenu i elastyny czy neuroprzekaźników; procesy podziału komórek i odpornościowe.

Zwiększone zapotrzebowanie: dieta niskokaloryczna i wegetariańska, zwłaszcza u kobiet; nadmierne spożycie czarnej herbaty i kawy; długotrwałe zażywanie leków alkalizujących, aspiryny, tetracykliny; duże dawki wit. E, wapnia, cynku i manganu; dieta bogata w fosforany; zatrucie metalami ciężkimi (ołów, kadm).

Objawy niedoboru: kruchość paznokci; anemia z objawami takimi jak zmniejszenie wydolności organizmu, zmęczenie, bladość skóry, częste infekcje, wrażliwość na zimno, zaburzenia koncentracji, zawroty głowy i zmniejszenie produkcji soku żołądkowego; gromadzenie kobaltu w tarczycy, a w rezultacie – powstawanie wola, zakłócenia pracy serca i biegunki; spowolnienie rozwoju fizycznego i umysłowego dzieci.

Skutki nadmiaru: przy nadużywaniu suplementów możliwe bóle głowy i brzucha, wymioty, biegunki lub zaparcia, osłabienie pulsu; zwiększone ryzyko rozwoju marskości wątroby, chorób serca, raka.

Źródła: żelazo hemowe, przyswajalne w ok. 25 proc.: czerwone mięso, wątroba, drób, ryby i owoce morza; niehemowe, przyswajalne w ok. 5 proc.: jaja, ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki. Przyswajalność żelaza rośnie przy łączeniu jego hemowych i niehemowych źródeł, a także jedzeniu tych produktów ze źródłami wit. C (warzywa, owoce).

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
adelg zapytał(a) 10 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Żelazo
Przyjmowałam preparaty żelaza z apteki (suplementy diety) i nawet po 3 miesiącach kuracji wyniki się nie poprawiły, natomiast po 1,5 miesiącu diety bogatej w drób, orzechy, sałatę, buraki (i barszczyk ;)), pietruszkę, szpinak i cytrusy poziom żelaza znacznie wzrósł :). Jednak co naturalne, to naturalne :).
ada.szarada odpowiedział(a) 25 maja 2014
Wiele osób ma problem z suplementami żelaza, bo bierze tabletki z żelazem niehemowym, które się bardzo źle wchłania. Myślę, że jakbyś brała żelazo hemowe, to wyniki by się poprawiły.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Natura wie co dobre i tylko takie składniki dają zdrowie. Polecam jeszcze zielone szejki - jogurt, szpinak lub jarmuż, banan, jabłko czy inne ulubione owoce.

Polecane Kroki do zdrowia

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Molibden

Indeks wartości odżywczych

Fosfor

Indeks wartości odżywczych

Mangan

Indeks wartości odżywczych

Selen

Indeks wartości odżywczych

Top w kategorii