Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pszenica – samo zło?

Pszenica – samo zło?
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Ottawie obarczają pszenicę odpowiedzialnością za przyczynianie się do rozwoju cukrzycy. Zdjęcie: shutterstock

Kapłani w starożytnym Egipcie używali jej do wywoływania halucynacji. Wszystkie produkty z pszenicy ‒ chleb, makaron czy pizza ‒ zawierają peptydy opioidowe oddziałujące na mózg i powodujące uzależnienie.

Już antyczni władcy wiedzieli, że ludzie będą potulni, otumanieni i senni, jak długo będą karmieni chlebem. A przecież pszenica to chleb nasz powszedni. Jest jedną z najważniejszych roślin uprawianych na świecie. Zaspokaja 20 proc. zapotrzebowania kalorycznego mieszkańców Ziemi, a przy okazji błyskawicznie podnosi poziom cukru we krwi. Pszenica jest wiązana z zapaleniem stawów, chorobami serca i próchnicą, stanami zapalnymi w jelitach i układzie nerwowym, ze schizofrenią, ChAD, a nawet z chorobą Alzheimera czy stwardnieniem rozsianym. Włos się jeży na głowie…

Pszenica – podstępna roślina

Rośliny nie czekają potulnie na to, aż ktoś raczy je zjeść. Stosują mnóstwo taktyk odstraszania napastników. Niektóre zawierają trucizny, inne mają owoce o twardej skórze lub liście z kolcami. Pszenica usypia i otumania napastników przy użyciu peptydów opioidowych. Są one tak silne, że czasem udaje się złagodzić objawy choroby u schizofreników za pomocą diety bezglutenowej.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Ottawie obarczają pszenicę odpowiedzialnością za przyczynianie się do rozwoju cukrzycy. Podczas badań obserwowali reakcję obronną organizmu, podając badanym produkty mączne. Wykazali, że prawie wszyscy uczestnicy eksperymentu, u których wystąpiła niepożądana reakcja na białko pszenicy, posiadali gen związany z ryzykiem cukrzycy. Badania potwierdziły wcześniejsze prace doktora Frasera Scotta, który udowodnił, że dieta uboga w produkty zawierające pszenicę skutecznie obniża ryzyko rozwoju tej choroby. Na tym pułapki pszenicy się nie kończą. Na świecie rozpowszechniona jest bowiem alergia na pszenicę. Bardzo podstępna, bo należy do alergii maskowanych – jej objawy trudno z pszenicą połączyć, a są to m.in. nadęty brzuch, depresja lub zmiany nastroju, biegunka lub zaparcia, wysypka, bóle stawów i mięśni.

Na pszenicznym haju

Najbardziej znanym wrogiem pszenicy jest dr Wiliam Davis, autor książki „Dieta bez pszenicy”. Na pytanie, dlaczego trudno nam zrezygnować z chrupiących bułek na śniadanie, odpowiada: „Pszenica jest wyjątkowym pokarmem, gdyż w ciekawy sposób wpływa na mózg, wywołując skutki podobne do działania opiatów. To tłumaczy, dlaczego niektórym ludziom niezwykle trudno jest wyeliminować ją z diety. Nie chodzi wyłącznie o brak determinacji, niedogodności czy przełamanie ugruntowanych nawyków; to kwestia zerwania związku z czymś, co przejmuje kontrolę nad twoją psychiką i emocjami w sposób zbliżony do tego, w jaki heroina panuje nad zrozpaczonym narkomanem”.

Ustalenia lekarza mogą przerazić wszystkich amatorów białego pieczywa:„Dwie kromki pełnoziarnistego chleba pszenicznego podnoszą cukier bardziej niż biały cukier, bardziej niż wiele czekoladowych batonów. Aż dziw bierze, że mimo to dietetycy wciąż zalecają zwiększone spożycie pełnoziarnistego pieczywa. Im więcej pszenicy jesz, tym wyżej i częściej rośnie u ciebie poziom cukru we krwi. Tak więc zwiększone spożycie pszenicy, które nam się zaleca, nie jest dobrą odpowiedzią na epidemię cukrzycy, która niebawem dotknie połowę Amerykanów, a na całym świecie 346 milionów ludzi”.

Tagi: pszenica,

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
monikastaszak
monikastaszak zapytał(a) 22 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
czy sok z trawy pszenicznej wspomaga organizm, czy tez nie jest to dobry wybor?
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 17 września 2014
Jest to bardzo dobry wybór, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Na wczesnym etapie życia rośliny, kiełkująca trawa jest bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu.
monikastaszak
monikastaszak zapytał(a) 19 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
czy w takim razie produkty z maki kamut powoduja tez takie problemy jak z pszenicy, czy chleb z zyta lub jeczmienia jest dobrym wyborem?
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 17 września 2014
Kamut to odmiana pszenicy, więc nie można. O ile nie ma nietolerancji na gluten, to można chleb z żyta i jęczmienia.
kamil.dabrowski.77964
kamil.dabrowski.77964 zapytał(a) 6 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
W takim wypadku jaki rodzaj pieczywa stosować ?
arctic
arctic odpowiedział(a) 26 lipca 2014
Jeśli chodzi o chleb z ziaren, to trzeba się upewnić, że jest z ziaren 'bezglutenowych'. A najlepiej sobie te węgle odpuścić.
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 9 lipca 2014
Chleb z mąki bezglutenowej (gryczanej, amarantusowej, jaglanej, ryżowej), albo np. słynny chleb z samych ziaren, bez mąki - ten szczególnie polecam.
monikastaszak
monikastaszak zapytał(a) 22 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
czy sok z trawy pszenicznej wspomaga organizm, czy tez nie jest to dobry wybor?
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 17 września 2014
Jest to bardzo dobry wybór, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Na wczesnym etapie życia rośliny, kiełkująca trawa jest bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu.
monikastaszak
monikastaszak zapytał(a) 19 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
czy w takim razie produkty z maki kamut powoduja tez takie problemy jak z pszenicy, czy chleb z zyta lub jeczmienia jest dobrym wyborem?
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 17 września 2014
Kamut to odmiana pszenicy, więc nie można. O ile nie ma nietolerancji na gluten, to można chleb z żyta i jęczmienia.
kamil.dabrowski.77964
kamil.dabrowski.77964 zapytał(a) 6 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
W takim wypadku jaki rodzaj pieczywa stosować ?
arctic
arctic odpowiedział(a) 26 lipca 2014
Jeśli chodzi o chleb z ziaren, to trzeba się upewnić, że jest z ziaren 'bezglutenowych'. A najlepiej sobie te węgle odpuścić.
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 9 lipca 2014
Chleb z mąki bezglutenowej (gryczanej, amarantusowej, jaglanej, ryżowej), albo np. słynny chleb z samych ziaren, bez mąki - ten szczególnie polecam.
monikastaszak
monikastaszak zapytał(a) 22 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
czy sok z trawy pszenicznej wspomaga organizm, czy tez nie jest to dobry wybor?
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 17 września 2014
Jest to bardzo dobry wybór, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Na wczesnym etapie życia rośliny, kiełkująca trawa jest bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu.
monikastaszak
monikastaszak zapytał(a) 19 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
czy w takim razie produkty z maki kamut powoduja tez takie problemy jak z pszenicy, czy chleb z zyta lub jeczmienia jest dobrym wyborem?
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 17 września 2014
Kamut to odmiana pszenicy, więc nie można. O ile nie ma nietolerancji na gluten, to można chleb z żyta i jęczmienia.
kamil.dabrowski.77964
kamil.dabrowski.77964 zapytał(a) 6 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Pszenica – samo zło?
W takim wypadku jaki rodzaj pieczywa stosować ?
arctic
arctic odpowiedział(a) 26 lipca 2014
Jeśli chodzi o chleb z ziaren, to trzeba się upewnić, że jest z ziaren 'bezglutenowych'. A najlepiej sobie te węgle odpuścić.
Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 9 lipca 2014
Chleb z mąki bezglutenowej (gryczanej, amarantusowej, jaglanej, ryżowej), albo np. słynny chleb z samych ziaren, bez mąki - ten szczególnie polecam.

Pobierz aplikację mobilną Hello Zdrowie

Pobierz aplikację i zrób krok do zdrowia. Ściągnij mobilną wersję portalu i nie przegap żadnych zdrowych newsów!

Aplikacja Hello Zdrowie to niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą żyć lepiej każdego dnia. Zdrowe życie jest przyjemne!
sprawdź teraz!