Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks chorób

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to jeden z rodzajów uczulenia. Występuje na skutek spożycia określonych pokarmów – dotyczy to zarówno całej potrawy, jak i poszczególnych jej składników.

Najczęstsze alergeny wywołujące uczulenia pokarmowe rozróżnia się ze względu na wiek osób z nadwrażliwością. Dzieci uczulają najczęściej takie produkty, jak jajka, mleko, orzechy ziemne i soja. Najczęściej przyczyną reakcji alergicznej u dorosłych są pomidory, owoce morza, ryby oraz orzechy.

Dolegliwość trudno rozpoznać – symptomy wskazują najczęściej na zaburzenia związane ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Wśród najczęstszych objawów alergii pokarmowej wymienia się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, m.in. kolkę, wymioty, biegunkę, zaparcia i brak apetytu. Występują także reakcje skórne (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, świąd) oraz nieprawidłowości ze strony układu oddechowego (katar, nieżyt nosa, duszności, astma, obrzęk krtani). W szczególnych przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, który często prowadzi do zapaści i stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.

Czasami, by złagodzić przebieg uczulenia, lekarze zmuszeni są zalecić terapię farmakologiczną. Podstawą leczenia alergii pokarmowej jest jednak stosowanie diety eliminacyjnej, która zakłada całkowite odstawienie uczulających nas produktów. Dieta powinna być wprowadzona natychmiast po rozpoznaniu alergii. Badania potwierdzają, że wczesne wprowadzenie zmian żywieniowych łagodzi przebieg choroby, a często także prowadzi do wyleczenia. Należy pamiętać o właściwym zbalansowaniu diety. Uczulający składnik musimy zastąpić innym produktem o podobnej wartości odżywczej.

Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania alergii pokarmowej u dzieci jest karmienie niemowlęcia piersią. Brak dodatkowych posiłków uzupełniających stanowi najlepszy sposób na opóźnienie bądź złagodzenie objawów choroby. Także matka musi na czas karmienia wyeliminować z diety produkty uczulające dziecko.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij