Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks chorób

Celiakia

Celiakia, zwana również enteropatią glutenową, jest glutenozależną chorobą trzewną. Choroba ma podłoże genetyczne (jest dziedziczna) i jest związana z zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego i/lub wrodzonym tzw. defektem enzymatycznym. Jej istotą jest zanik błony śluzowej jelita cienkiego, który następuje wskutek toksycznego działania glutenu (białkowy składnik pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa występujący w wielu produktach spożywczych). Najczęściej rozwija się we wczesnym dzieciństwie i po 50. roku życia. Przebiega z zespołem złego wchłaniania, czyli objawami, które występują na skutek zaburzeń procesów trawienia i wchłaniania pokarmu. Głównym objawem jest przewlekła biegunka, której towarzyszy gwałtowne chudnięcie i, w przypadku dzieci, zahamowanie wzrostu. Biegunka jest też przyczyną powstawania niedoboru wielu składników pokarmowych i elektrolitów (potas, wapń), a to prowadzi do kolejnych powikłań, takich jak niedokrwistość (brak żelaza i witaminy B12), obrzęki (niedobór białka), osłabienie mięśniowe, groźne zaburzenia rytmu serca (brak potasu) i zaburzenia w układzie kostnym, zwłaszcza u dzieci (brak wapnia i białka). Do charakterystycznych objawów należą również nawracające stany zapalne jamy ustnej, wzdęcia, przelewanie i „burczenie” w jamie brzusznej, stany depresyjne.

Postacie kliniczne celiakii to:

1. Postać klasyczna (jawna, pełnoobjawowa, aktywna) z typowymi objawami – bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, anemia, spadek masy ciała, zaburzenia rozwoju u dzieci, depresja;

2. Postać niema (ubogoobjawowa) – występują zmiany w błonie śluzowej jelita, nie występują jednak objawy choroby aktywnej. Mogą pojawić się m.in.: niedokrwistość, próchnica zębów, niedorozwój szkliwa zębowego, nawrotowe zapalenia jamy ustnej, podwyższony poziom cholesterolu, zaburzenia neurologiczne (ataksja - zaburzenia koordynacji ruchowej; zapalenie nerwów obwodowych), otępienie, upośledzenie umysłowe, choroba Dühringa, wczesna osteoporoza, nawykowe poronienia;

3. Postać ukryta (latentna) – charakteryzuje się obecnością markerów (przeciwciał IgA EMA) przy prawidłowym wyniku biopsji jelita cienkiego. Stan taki charakteryzuje się ryzykiem rozwoju celiakii w przyszłości.

Rozpoznanie choroby odbywa się poprzez biopsję jelita cienkiego i mikroskopowe badanie wycinka błony śluzowej. Biopsji dokonuje się w trakcie badania endoskopowego przed rozpoczęciem leczenia, które polega na zastosowaniu diety bezglutenowej – całkowita eliminacja produktów zawierających gluten. W zdecydowanej większości przypadków jest to metoda skuteczna, pozwalająca wyeliminować objawy. Do całkowitego wyleczenia dochodzi bardzo rzadko. Dlatego nawet minimalna ilość glutenu w pokarmie może spowodować nawrót choroby.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij