Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks chorób

Cholera

Cholera jest zakaźną chorobą przewodu pokarmowego wywoływaną przez bakterię zwaną przecinkowcem cholery. Źródłem zakażenia może być zarówno człowiek chory, jak i zdrowy mający styczność z osobami chorymi lub przedmiotami przez nie używanymi. Zakażenie przenoszone jest przez pokarm (rzadko) i wodę skażoną ludzkimi odchodami. Wodę zanieczyścić bakteriami może jedynie człowiek chory lub nosiciel (osobnik zarażony, lecz niewykazujący objawów chorobowych).

Okres wylęgania cholery wynosi od kilku godzin do pięciu dni. Cholera zaczyna się nagle i ma dość gwałtowny przebieg. W początkowym stadium objawia się biegunką i wymiotami bez poprzedzających je zwykle nudności, bez gorączki i bólów brzucha. Stolec chorego ma charakterystyczny wodnisto-ryżowaty wygląd. Następuje silne odwodnienie organizmu i utrata elektrolitów, co powoduje wysuszenie błon śluzowych i skóry, a także kurczowe bóle mięśni. W efekcie może dojść do zapaści, a nawet śmierci. Zdarza się, że choroba przybiera postać suchą (bez biegunki); przy bardzo silnym zatruciu organizmu dochodzi do porażenia jelit i zgonu w ciągu kilku godzin.

W cywilizowanych krajach chory leczony jest przymusowo w szpitalu wskazanym przez władze, a wszystkie osoby mające z nim styczność podlegają ścisłej kwarantannie i obserwacji lekarskiej przez co najmniej pięć dni.

Leczenie cholery polega na możliwie szybkim uzupełnieniu płynów ustrojowych i elektrolitów – przez kroplówkę podaje się chlorek sodu, chlorek potasu oraz kwaśny węglan sodu – oraz na podaniu antybiotyków.

W razie rozpoznania lub podejrzenia cholery ze względu na zagrożenie epidemią wymagane jest natychmiastowe zgłoszenie takiego przypadku wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu lub dyżurnemu lekarzowi wojewódzkiemu. Międzynarodowe przepisy wymagają zgłoszenia zachorowania do Światowej Organizacji Zdrowia.

W Polsce cholera nie występuje od 1922 roku, lecz stale istnieje ryzyko przeniesienia jej drogą lotniczą.

Profilaktyka polega głównie na ochronie ujęć wody i oczyszczaniu wody pitnej, a także izolacji chorych i nosicieli, myciu rąk i owoców oraz gotowaniu owoców morza. W Polsce dostępna jest doustna szczepionka przeciw cholerze o potwierdzonym profilu bezpieczeństwa i wysokim poziomie skuteczności.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij