Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks chorób

Glista ludzka

Glista ludzka to bytujący w jelicie cienkim człowieka pasożyt z grupy nicieni, który wywołuje chorobę zwaną glistnicą. Dolegliwość częściej dotyczy dzieci niż dorosłych. Do zarażenia dochodzi na skutek spożycia jaj glisty.

Pasożyt żywi się substancjami zawartymi w treści pokarmowej i nabłonkiem niszczonej ściany jelita. Ciało glisty charakteryzuje się walcowatym kształtem. Dojrzałe samice składają do 200 tys. jaj na dobę. Mogą osiągnąć do 50 cm długości i 0,6 cm grubości. Źródeł zarażenia może być wiele. Szczególnie narażone są osoby, które słabo dbają o higienę, nie myją warzyw i owoców oraz nie odrobaczają zwierząt domowych.

Glista, która dostanie się do organizmu, wywołuje cały szereg dolegliwości. Obecność pasożyta oznacza przede wszystkim zatruwanie organizmu żywiciela. Objawy zakażenia zależą od etapu inwazji. W początkowym okresie wędrówki larw dominują objawy alergiczne, odczyny zapalne, uszkodzenia wątroby, śródbłonka naczyniowego i ścian pęcherzyków płucnych oraz krwawienia. Larwy czasami zatrzymują się w takich narządach jak oko, ucho, mózg, wątroba, śledziona, gdzie mogą tworzyć tzw. guzki robacze.

Późniejsze objawy, charakterystyczne dla fazy dojrzałej glistnicy, to: wzmożona pobudliwość, uporczywy ból gardła, zaburzenia snu, bóle w różnych rejonach brzucha, wzdęcia lub uporczywe zaparcia, duszności, bóle wątroby oraz uczucie ssania w jamie brzusznej. Występują także: wychudzenie, niedokrwistość i obniżenie ogólnej aktywności. Gdy chory nie podejmuje leczenia, glista ludzka może przedostać się do płuc lub mózgu. Pasożyt wydziela niebezpieczne toksyny, które mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Leczeniu musi poddać się cała rodzina. Zaleca się terapię farmakologiczną. Stosuje się także preparaty roślinne, które pomagają w niszczeniu pasożytów. Skuteczne bywa spożywanie większych ilości świeżych porów, czosnku oraz pestek dyni. Ich składniki nie są tolerowane przez glistę i mogą doprowadzić do wydalenia pasożytów.

Najlepszą metodą zapobiegania glistnicy jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny oraz spożywanie mięsa jedynie ze sprawdzonych źródeł.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij