Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks chorób

Kamica

Kamica to choroba powodowana odkładaniem w organizmie soli wapnia i substancji organicznych, na skutek czego powstają liczne złogi w przewodach lub ciałach jamistych. Powstawaniu kamicy sprzyjają takie czynniki, jak zaburzenia w przemianie materii, błędy dietetyczne oraz przewlekłe stany zapalne w danym narządzie. Najczęściej występuje kamica żółciowa, nerkowa i moczowa.

Szczegółowe oznaki kamicy zależą od typu choroby. Najczęstsze wspólne objawy to silne bóle różnych części brzucha, wymioty i gorączka. Mogą pojawić się także: krwiomocz, parcie na pęcherz, bóle przy oddawaniu moczu, biegunki, wzdęcia i zaparcia. Często występują też stany zapalne. Szczególnie uciążliwe i charakterystyczne dla kamicy pęcherza jest zatrzymanie moczu w narządzie. Bóle towarzyszące kamicy, zwłaszcza wędrówkom złogów, bywają bardzo silne.

Konieczne jest porada specjalisty. Kamice możemy leczyć zachowawczo. Jeśli „twory” w narządach są niewielkie, najprawdopodobniej zostaną wydalone razem z moczem. Podajemy wtedy jedynie środki rozkurczowe i przeciwbólowe. W przypadku większych złogów i ostrzejszego przebiegu choroby konieczne bywa także leczenie antybiotykami. Lekarz może zalecić leczenie operacyjne, np. rozbijanie falami uderzeniowymi (ESLW), rozpuszczanie ultradźwiękami lub laparoskopowe usuwanie złogów. Stosuje się także terapie wodami mineralnymi.

W celu poprawy stanu zdrowia należy pić większe ilości wody, stosować ciepłe okłady i kąpiele. Niezbędna jest specjalna dieta. Należy ograniczyć spożycie cukrów, marchwi, grochu, buraków i ziemniaków. Zwiększamy ilość spożywanych ryb, wędlin, mięsa, jaj i pieczywa. W przypadku kamicy ślinianek należy szczególnie dbać o higienę w obrębie jamy ustnej.

Profilaktycznie należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody. Nie bez znaczenia jest także nasza dieta, która powinna być zbilansowana i bogata w pełnowartościowe produkty.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij