Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks chorób

Otyłość

Mianem otyłości nazywa się stan nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie, który przekracza jego potrzeby. Otyłość stwierdza się u osób, u których tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20 proc. całkowitej masy ciała w przypadku mężczyzn i 25 proc. w przypadku kobiet. Stosując kryterium BMI (Body Mass Index), o otyłości mówi się, gdy BMI wynosi więcej niż 30. Współczynnik BMI można obliczyć, dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach i podniesiony do kwadratu.
Przyczyny otyłości:
Czynniki genetyczne – istnieją genetycznie uwarunkowane zespoły chorobowe, które powodują nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. U większości ludzi o skłonności do tycia decydują najprawdopodobniej mutacje genów, które w niekorzystny sposób zmieniają procesy odpowiadające za regulację pobierania energii z pożywieniem, poziom podstawowej przemiany materii, dojrzewanie komórek tkanki tłuszczowej, aktywność enzymów odpowiedzialnych za gospodarkę tłuszczową i węglowodanową.
Czynniki biologiczne – uszkodzenie podwzgórza i jąder brzuszno-przyśrodkowych podwzgórza mogą powodować przejadanie się oraz zaburzenia pracy układu nerwowego. Mózgi osób otyłych mają mniej receptorów dopaminowych typu 2 odpowiadających za odczuwanie przyjemności związanej m.in. z jedzeniem. Prawdopodobne jest, że niektórzy ludzie od urodzenia mają zmniejszoną liczbę receptorów dopaminowych, co zwiększa ryzyko otyłości i uzależnień. Otyłość mogą także wywoływać niektóre zaburzenia endokrynologiczne: niedoczynność tarczycy, niedobór hormonu wzrostu, zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników, rzekoma niedoczynność przytarczyc, hiperinsulinizm.
Czynniki farmakologiczne – przyjmowanie niektórych leków może skutkować zwiększaniem masy ciała. Należą do nich leki antydepresyjne, przeciwlękowe, neuroleptyczne, przeciwpadaczkowe, kortykosteroidy, insulina.
Czynniki psychologiczne – osoby z zaburzeniami nastroju lub depresją często zmniejszają objawy swoich dolegliwości poprzez dostarczanie sobie krótkotrwałej przyjemności w postaci jedzenia, co prowadzi do przejadania się i zwiększania masy ciała.
Czynniki środowiskowe – obecnie w krajach wysokorozwiniętych obserwuje się wzrost częstości występowania otyłości, którą uznano za chorobę cywilizacyjną. Współczesny sposób żywienia oraz siedzący, mało ruchliwy tryb życia odgrywają rolę w bilansie energetycznym organizmu, sprawiając, że zjadamy więcej kalorii, niż ich wydatkujemy, a dieta bogata w wysokoenergetyczne produkty zbożowe i cukry upośledza działanie ośrodków sterujących odczuwaniem sytości oraz hamuje tempo przemiany materii, prowadząc do
rozrostu tkanki tłuszczowej. Znaczenie ma zarówno jej ilość, jak i rozmieszczenie.
Nagromadzenie tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej nazywane otyłością brzuszną jest bardziej niekorzystne niż jej zgromadzenie równomierne lub podskórne.
Otyłość zwiększa ryzyko niektórych chorób, w tym nadciśnienia, zespołu metabolicznego, zawału serca, wylewu, miażdżycy, zwyrodnienia kręgosłupa, cukrzycy typu 2, bezdechu sennego, niektórych typów nowotworów, zapalenia kości i stawów.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Rak piersi

Indeks chorób

Rak

Indeks chorób

Czerniak

Indeks chorób

Endometrioza

Indeks chorób

Odra

Indeks chorób

Top w kategorii