Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Indeks chorób

Zatrucie

Zatruciem nazywamy stan zaburzeń czynności organizmu na skutek wprowadzenia do niego szkodliwych substancji zwanych truciznami. Ze względu na przebieg i nasilenie dolegliwości wyróżnia się zatrucie ostre, podostre i przewlekłe.

Zaburzenie może wynikać z pomyłki, nieświadomości, lekkomyślności, nadużycia lub próby samobójczej. Większość trucizn wywołuje niespecyficzne oznaki, które mogą sugerować inne choroby. Najczęstsze objawy to: mdłości, wymioty, biegunka i silne bóle brzucha. Czasami także bóle głowy, zaburzenia świadomości oraz trudności z oddychaniem. Mogą występować również objawy wstrząsu, zmiany tętna i zaburzenia psychiczne.

Największe zagrożenie powodowane zatruciem to: utrata przytomności, która może prowadzić do groźnego urazu, zachłyśnięcia, zaduszenia, a nawet zatrzymania oddechu i krążenia.

By rozpoznać rodzaj zatrucia, konieczne jest zanalizowanie najbliższego otoczenia chorego. W przypadku nieświadomego narażenia się na szkodliwe działanie ciężko ustalić „winowajcę”. Najczęstsze trucizny to: tlenek węgla, gaz ziemny, leki, alkohol, żywność zawierająca toksyny, środki czyszczące, grzyby oraz stężone kwasy i zasady.

W przypadku zatrucia trzeba jak najszybciej usunąć truciznę z organizmu. W przypadku zatruć pokarmowych u osób przytomnych pomaga sprowokowanie wymiotów, np. przez doustne podanie słonej wody. Osobom, które zatruły się przez drogi oddechowe, należy zapewnić dopływ świeżego powietrza. Zatruciom przezskórnym zapobiegamy opłukaniem skóry dużą ilością wody.

Termin „zatrucia” najczęściej odnosi się do dolegliwości pokarmowych. Najpowszechniejszym „winowajcą” wywołującym zatrucie jest bakteria salmonelli, która może być obecna m.in. w mięsie i jajkach.

Najgroźniejsze dla życia bywa zatrucie tlenkiem węgla (czadem), który prowadzi do utraty przytomności i zatrzymania oddechu, a także amanityną zawartą w muchomorze sromotnikowym.

Najskuteczniejsza profilaktyka opiera się na znajomości podstawowych zagrożeń związanych z truciznami. Osoby świadome niebezpieczeństw postępują ostrożnie i unikają ryzyka.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij