Przejdź do treści

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie?

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta w ciąży
Włosy w ciąży. Co można a czego nie wolno? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Muesli/iStockphoto
Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie
Dorośli stoją w szlafrokach
Duńska telewizja publiczna pokazuje dzieciom nagich dorosłych: „Tak wyglądają normalne ciała”
Mamy polski lek na COVID-19! To pierwszy taki produkt na świecie
Mamy polski lek na COVID-19. To pierwszy taki produkt na świecie
Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie
9 sygnałów, że jesz za dużo soli

W twojej kuchni są rzeczy, które sprawiają, że odwracasz się na pięcie i nie chcesz tam wracać? Do przygotowania niektórych składników zabierasz się jak pies do jeża? Nie poddawaj się!

Poniżej znajdziesz 10 trików, dzięki którym zaoszczędzisz czas, nerwy i pieniądze, które wydałabyś najprawdopodobniej na jedzenie na telefon.

Szatkownica do jajek – nie tylko do jajek

Krojenie wydaje się nie mieć końca, poza tym nóż znów się stępił i daleko mu do chirurgicznej precyzji. Zerknij, czy w twojej szufladzie lub szafce nie kurzy się szatkownica do jajek. To genialne akcesorium pozwoli ci szybko i łatwo uporać się z warzywami i owocami lub np. grzybami, które zamierzałaś pokroić w plastry lub kosteczkę.

Wino trwaj!

Poprzedniego wieczoru otworzyłaś butelkę wina. Jedna lampka na dobry humor i lepsze krążenie, ale nie miałaś ochoty na więcej. Teraz zastanawiasz się, co z robić z resztą? Nie martw, nic się nie zmarnuje, a ty nie będziesz musiała natychmiast zabierać się za przyrządzanie potraw na bazie sosu z winem. Przelej pozostałą cześć do tacek na kostki lodu, przykryj dokładnie folią i włóż do zamrażalnika. Przechowując w takiej formie wino, będziesz mogła sięgnąć po nie w każdej chwili i użyć jako wspaniałego dodatku np. do sosów, gulaszy, którym trunek nada wytrawny smak i wspaniały aromat. Poza tym takie winne kostki mogą sprawdzić się jako dodatek do sangrii lub ponczu.

Woda z kranu kuchennego

Dwa sposoby na banany

Gdy nie chcesz, by zbyt szybko dojrzały: kupiłaś dużą kiść, której w najbliższych dniach na pewno nikt nie zje? Zanim zaczną ciemnieć, porozdzielaj je i obwiń wystającą część, łączącą banana z gałęzią folią spożywczą. Zahamuje to proces dojrzewania.

Gdy zależy ci, by banan szybciej dojrzał: włóż banana do papierowej torby i zamknij ją szczelnie. Banan wydziela gaz etylowy, który naturalnie przyspiesza jego dojrzewanie – im mniejsza powierzchnia, tym większe stężenie gazu i szybsze dojrzewanie.

Gorące naczynia

Zapewne to dla ciebie nie nowość, ale w pośpiechu i przez rutynę w kuchni łatwo zapomnieć nawet o tak podstawowej sprawie. Zanim wrzucisz jedzenie na patelnię, do garnka lub brytfanny czy na blachę, do naczynia żaroodpornego, podgrzej je przez około 3 minuty. Wtedy warzywa lub mięso będą bardziej chrupiące, równomiernie podsmażone lub upieczone.

Obędzie się bez obierania

Obieranie ziemniaków to twoja zmora? Jest na to rada. Będą ci potrzebne nóż, szczypce, garnek wrzącej wody i miska lub zlew z lodowatą wodą. Do dzieła – naszych ziemniaczanych, surowych delikwentów delikatnie nacinamy nożem wzdłuż ich „obwodu”. Porcje tak przygotowanych kartofli wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 15 minut. Po tym czasie przenosimy je łyżką do makaronu lub szczypcami do lodowatej wody. Po paru chwilach, gdy odcedzimy wodę, od ziemniaków skórka będzie swobodnie odchodziła, wystarczy właściwie delikatnie wysunąć niej ziemniaka.

Tym jajkom już dziękujemy

Zdążyło ci się przełożyć jajka do lodówki i zapomnieć ich datę przydatności? Oto prosty eksperyment, który pomoże nam ustalić, czy jajko jest jeszcze świeże. Wystarczą woda i szklanka. Napełnij szklankę wodą, delikatnie włóż jajko do środka i obserwuj. Jeśli jajko opadnie i pozostanie na dnie to znaczy, że jest świeże. Jeśli unosi się (poprzez zawartość gazów pod skorupką), należy się go pozbyć.

Kuchenna pułapka

Na krojenie małych okrągłych owoców lub warzyw, takich jak pomidorki koktajlowe czy winogrona, też mamy sposób. Użyj dwóch desek do krojenia lub plastikowych pokrywek od naczyń do przechowywania. Między nimi umieść krągłe, małe owoce lub warzywa. Przygotuj długi, ostry nóż i ciach, lekko dociskając górną część „pułapki”, przetnij wszystkie naraz.

Zalewa jeszcze się nada

Kiszone ogórki skończyły się szybciej, niż myślałaś, a przezroczysta marynata tak smutno wygląda bez towarzystwa… Niech chcesz jej marnować? Są co najmniej 3 sposoby, by ją wykorzystać:

  • więcej pikli – zagotuj solankę i zalej kolejne warzywa;
  • Krwawa Mary – lubisz tego drinka w wersji alkoholowej lub bez procentów, łyżka marynaty sprawdzi się w nim jako dodatek;
  • marynata do mięs – wykorzystaj marynatę z ogórków jak klasyczną solankę do marynowania mięsa, namocz kurczaka, wieprzowinę lub stek wołowy na 30 minut przed obróbką termiczną dzięki temu mięso nie będzie suche.

Mango w szklance

Są takie owoce, które kuszą nas swoim smakiem, ale czasem zwyczajnie nie wiemy, jak dobrać się im do skóry. Jeśli chodzi o mango pytanie brzmi raczej, jak obedrzeć je ze skóry i pozbyć się pestki? Najlepszym rozwiązaniem będzie metoda „na szklankę”. Umyj i przekrój mango na dwie części, wzdłuż dłuższego boku, tuż przy pestce. Mając dwie „łódeczki” mango w skórce, przygotuj szeroką szklankę (sprawdź się np. ta na piwo). Do brzegu szklanki przyłóż mango stroną bez skórki, dociskaj powoli i przesuwając do przodu. Miąższ powinien znaleźć się w szklance, a skórka zostać w twojej dłoni.

Niezapomniany przepis

Twój dressing do sałatki zrobił ostatnio furorę? Wszyscy pytali o przepis, ale w pośpiechu zapomniałaś, jakich proporcji dokładnie użyłaś i być może uciekł ci z pamięci jakiś ważny składnik… Jest sposób, by temu zaradzić. Ubezpiecz się w słoik i marker do pisania po szkle. Gdy następnym razem przystąpisz do tworzenia swojej mikstury, dodając poszczególne składniki, notuj skrótowo proporcje i nazwy przypraw, zaznaczaj bezpośrednio na słoiku linie do których sięga np. oliwa lub musztarda albo sos sojowy, zanim wszystkie elementy zostaną zmieszane.

Voilá podane do stołu!

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Prace w ogrodzie ciągle odkładasz na później? A to doskonała aktywność fizyczna

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?