Przejdź do treści

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wydawałoby się, że jajecznica to taka prosta sprawa. Przecież nawet dziecko potrafi ją zrobić. Ale czy smak prawdziwej jajecznicy rzeczywiście odpowiada tej jedzonej przez nas na śniadanie?

Śniadaniowy klasyk

Jajecznica to potrawa niespecjalnie trudna w przygotowaniu. Jest dość szybkim i tanim daniem, które często króluje w śniadaniowym menu – zarówno w domu, jak i w hotelu. Co można zrobić z nią źle? Haczyk tkwi w szczegółach. Dowiedz się, jakich błędów unikać, aby jajecznica nie przypominała galaretowatej i mdłej masy.

Co możesz robić źle?

  • Źle przechowujesz jajka

Najlepiej zacząć od początku, czyli od produktu. Jeśli kupujesz jaja, staraj się przechowywać je w lodówce, dłużej zachowają świeżość. Pamiętaj o pozostawieniu ich w wytłoczce. Jeśli takiej nie masz, włóż je ostrożnie do jakiegoś kartonika. Dzięki takiemu opakowaniu, jajka nie będą przesiąkać zapachem innych produktów z lodówki.

  • Masz produkty gorszej jakości

Jeśli nie wybierasz ekologicznych produktów, zarówno jaj, jak i masła, możesz poczuć różnicę w smaku. Im świeższe, tym lepiej.

  • Nie ubijasz jajek

Wielu ludzi rozbija jajka od razu na patelnię i dopiero wtedy je miesza. Taka jajecznica nigdy się nie uda. Jajka powinny być porządnie ubite, aby potrawa była delikatna i puszysta, bez zbędnych grudek.

  • Nie uważasz na skorupki

Każdemu może zdarzyć się niezauważalna skorupka. Nikt jednak nie lubi gryzienia ich w trakcie posiłku. Takich błędów można uniknąć. Ważne jest, aby wiedzieć jak prawidłowo rozbić jajko. Należy uderzyć w sam środek jaja, najlepiej nożem. Nie rozbijajmy jaj tuż nad miską (ani o nią) –  w ten sposób zmniejszymy ryzyko wpadnięcia niepotrzebnych skorupek do masy.

Czy można mrozić jajka?
  • Nie używasz blendera

Blender to nie zasada, choć czasem czyni cuda. Dzięki intensywnemu zmiksowaniu, jajecznica wychodzi delikatniejsza i bardziej puszysta.

  • Nie dodajesz śmietany

Jeśli jajecznica wychodzi zbyt sucha i grudkowata, może warto dodać śmietany lub maślanki. Dzięki takim dodatkom jaja nabierają intensywniejszego smaku oraz lepszej konsystencji.

  • Doprawiasz za wcześnie

Aby zachować pełen smak jajek, najlepiej dodawać przyprawy dopiero na sam koniec smażenia. Sól potrafi zbyt szybko zmiękczyć jaja.

  • Zapominasz o ziołach

Sól i pieprz to podstawa każdej potrawy. Może warto podkreślić smak dodając szczypiorku, pietruszki lub oregano? Takie małe dodatki potrafią czynić cuda.

  • Smażysz na dużym ogniu

Nic tak nie potrafi zepsuć jajecznicy jak zbyt gorąca patelnia. Ciepło powinno się utrzymywać w średniej skali, tak, aby jaja miały czas na prawidłowe ścięcie.

  • Używasz metalowej szpatułki

Wydawałoby się, że jest to nic nie znaczący szczegół. A jednak… Metalowe szpatułki nie sprawdzają się dobrze w podważaniu lub mieszaniu płynnych konsystencji. Lepiej spróbować gumowej lub drewnianej, od razu czuć różnicę.

  • Używasz gotowego, startego sera

Wiele ludzi uwielbia jajecznicę z dodatkiem stopionego sera. Najlepszym sposobem będzie starcie go na świeżo, ponieważ te pakowane w sklepach potrafią nieźle wysuszyć całe danie i zepsuć całą radość z szykującej się uczty.

Te proste zasady mogą wpłynąć nieoczekiwanie na twoje gotowanie. Teraz możesz być pewna, że jajecznica, którą przygotujesz, będzie na najwyższym poziomie.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: