Przejdź do treści

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash
Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta kupuje mięso w sklepie
Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli
Noworodek w szpitalu
Pobranie krwi u noworodka. Jak wygląda? Skąd się pobiera? Wyjaśnia położna
Spermidyna w jabłkach / istock
Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?
Magdalena Mikołajczyk
Ból karku to coraz częstszy problem. Fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk mówi, jak wykonać automasaż
Co musisz wiedzieć o koronawirusie? Ministerstwo Zdrowia opublikowało wytyczne

Statystyki mówią jasno – Polacy przesadzają z solą. I to sporo. Większość z nas przekracza bezpieczną, dzienną dawkę nawet trzykrotnie. Co to oznacza? Spożycie ponad trzech łyżeczek soli każdego dnia. I nie ma w tym nic dziwnego. Sól jest wszędzie – w wędlinach, kiszonkach, marynatach, konserwach, zupach. Czy możemy to zmienić?

Sól – nadmiar w diecie

Polacy lubią sól. Aż za bardzo. Statystyczne, dzienne spożycie soli w naszym kraju wynosi aż 13,7 gramów, czyli około trzech łyżeczek. Tymczasem bezpieczna ilość według Światowej Organizacji Zdrowia wynosi 5 gramów, czyli tyle ile mieści się na jednej łyżeczce.

Zapominamy o najważniejszym. Jemy nie tylko tę sól, którą doprawiamy potrawy. Jest jej pełno w wędlinach, kiszonkach, marynatach, konserwach, zupach, sałatkach, serach, a przede wszystkich w żywności wysokoprzetworzonej. Dla przykładu, 1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co 1 łyżka ketchupu, a 5 kg zielonego groszku ma tyle sodu co pół puszki groszku konserwowego.

Sól – szkodliwość

Dlaczego sól jest szkodliwa? Ze względu na sód, a właściwie na kation sodu, który zawiera. I chociaż sód to bardzo ważny składnik mineralny, mający wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu czy pracę mięśni, gdy jest go zbyt dużo, potrafi zaszkodzić.

Jak to możliwe, skoro organizm jest wyposażony w mechanizm usuwający nadmiar wody i sodu? Soli jemy tak dużo, że nerki nie dają sobie z nią rady.W rezultacie woda zostaje w organizmie, zwiększając objętość krwi, co podnosi ciśnienie tętnicze i zwiększa nacisk na serce. Właśnie dlatego jedzenie nadmiernej ilości soli wiąże się z nadciśnieniem i wszystkimi chorobami układu krążenia.

Nadmiar sodu wpływa także na stan brzucha. Wzdęcia to bardzo częsty skutek nadmiernej ilości wody w organizmie, która bierze się m.in. ze zbyt dużej ilości sodu. Niektóre badania dowodzą nawet, że przesalanie prowadzi do niewydolności serca, niezależnie od ciśnienia krwi. Serce nie lubi soli. Nie lubi jej też żołądek. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do raka żołądka czy kamicy nerkowej.

Etykieta na produkcie / istock

Sól – ogranicz jej spożycie w diecie

Jak to zrobić? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma osiem prostych propozycji.

  1. Ściągnij solniczkę ze stołu.
  2. Do przyprawiania potraw używaj ziół, które wzmocnią smak dań.
  3. Stopniowo zmniejszaj ilość dodawanej soli do posiłków.
  4. Sięgając po produkty konserwowe (np. fasola, kukurydza), po odcedzeniu przepłucz je pod bieżącą wodą.
  5. Zrezygnuj z gotowych mieszanek przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu. Przygotowuj mieszanki na bazie ziół samodzielnie.
  6. Dodawaj sól do posiłków na koniec przyrządzania, odmierzając ilość łyżeczką, nie „na oko”, masz wtedy kontrolę nad ilością dodanej soli.
  7. Czytaj informacje na etykietach. Spośród produktów rynkowych wybieraj te o najmniejszej zawartości soli.
  8. Ogranicz spożycie produktów przetworzonych o wysokiej zawartości soli takich jak: konserwy, gotowe dania i sosy, sery podpuszczkowe, wędzonki, wędliny, żywność typu fast-food, solone i tłuste przekąski (chipsy, paluszki, krakersy).

I pamiętaj: sięganie po „zamiennik” soli, czyli sól himalajską lub jakąkolwiek inną, nic nie zmieni. Nie ma „zdrowej” soli.


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Centra Medyczne Medyceusz.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

sól

Nokturia – powód nocnych wizyt w toalecie

Dieta

Dieta Dukana okiem dietetyczki Elizy Szyszko. Jak wyglądają zasady? Dla kogo jest wskazana, a kto nie może?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Kobieta trzyma chleb

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Włosień – pasożyt w mięsie

Włosień – pasożyt w mięsie

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

istockphoto.com

Masz łuszczycę? Zmień kilka rzeczy, by cieszyć się dobrym stanem swojej skóry

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

Czego nie łączyć na talerzu? pomidor ogórek

Czego nie łączyć na talerzu? Dowiedz się, które produkty nie powinny występować w parach

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?