Przejdź do treści

5 przepisów na koktajle z jarmużem. Prosto od Karoliny Szostak

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk
facet patrzy na tyłek kobiety
„Niezła dupa”, „fajne cycki” – kampania „To nie komplement!” pokazuje, że te zwroty nie mają nic wspólnego z pochwałami

Karolina Szostak wydała niedawno książkę „Moje spektakularne soki i koktajle”. Wybraliśmy z niej pięć przepisów na koktajle z jarmużem. Są bardzo proste i bardzo zdrowe. Zobaczcie!

Jesienna aura często wystawia naszą odporność na próbę, dlatego szczególnie ważne jest, co jemy i pijemy o tej porze roku. Dietę warto wzbogacić o koktajle naładowane zdrowymi składnikami. Jednym z nich jest jarmuż, który pobudza do działania, chroni przed infekcjami i poprawia nastrój w ułamku sekundy. Wypróbujcie 5 przepisów Karoliny Szostak na koktajle z jarmużem w roli głównej.

Sezon na jarmuż zaczął się już we wrześniu – wraz z wysypem jesiennych odmian jabłek – i potrwa aż do przymrozków. Po przymrozkach to warzywo z rodziny kapustowatych zyskuje na smaku, bo traci swoją goryczkę i staje się słodsze. Jarmuż najczęściej sprzedawany jest w pęczkach. Jego liście – efektownie poskręcane na brzegach – są intensywnie zielone lub cieniowane fioletem. Ma wyrazisty i pikantny smak, jest lekkostrawny i niskokaloryczny.

Jarmuż nie bez powodu robi furorę na całym świecie To warzywo naładowane cennymi witaminami i składnikami mineralnymi. Jarmuż oprócz witamin A, B1, B2, C, E i K, dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jak w jednej szklance zamknąć te wszystkie witaminy i uchronić się przed przeziębieniem? Zrobić zdrowe koktajle! Wybraliśmy dla was przepisy z książki Karoliny Szostak „Moje spektakularne soki i koktajle”.

Archiwum Hello Zdrowie

Karolina Szostak zmieniła swoje podejście do jedzenia odkąd trzy lata temu schudła 30 kg. Jest fanką postów i detoksów sokowych, które w połączeniu ze zbilansowaną dietą pozwalają jej żartować z efektu jo-jo i cieszyć się metamorfozą. W swojej książce „Moje spektakularne soki i koktajle” dziennikarka podzieliła się przepisami na prawie 100 pysznych, zdrowych i energetycznych napojów. Oto 5 z nich.

Czy wiesz, że...

Przytrzymaj
i odkryj

jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko?

Koktajl z jarmużem, szpinakiem i pietruszką

iStock

Składniki na 1 porcję:

  • pęczek pietruszki
  • garść jarmużu
  • garść szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • jabłko
  • ogórek
  • 2 marchewki

Wykonanie: Marchew, jabłko i ogórka obieramy. Nie usuwamy gniazd nasiennych z ogórka i jabłka. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki.

Koktajl z winogrona i jarmużu

iStock

Składniki na jedną porcję:

  • szklanka winogrona
  • 5 liści jarmużu
  • banan

Wykonanie: Obranego banana i pozostałe składniki wrzucamy do wyciskarki.

Najzdrowsze są ciemne winogrona – działają przeciwzapalnie, ograniczają zatrzymywanie wody w organizmie i zawierają silne antyoksydanty, dzięki którym naczynia krwionośne pozostają w dobrej kondycji.

Koktajl z jarmużem, spiruliną i mlekiem migdałowym

iStock

Składniki na 1 porcję:

  • 6 liści jarmużu
  • pół banana
  • pół kubka mrożonych jagód
  • pół kubka mleka migdałowego
  • łyżeczka spiruliny
  • łyżeczka nasion chia

Wykonanie: Banana obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Jarmuż, jagody i banana wrzucamy do wyciskarki. Na koniec dodajemy mleko migdałowe, spirulinę i nasiona chia.

Koktajl z jarmużem, żurawiną i bananem

iStock

Składniki na 1 porcję:

  • duża szklanka świeżej żurawiny
  • szklanka listków jarmużu
  • 2 pomarańcze
  • banan
  • pół szklanki wody

Wykonanie: Do blendera wrzucamy jarmuż, dolewamy wodę i miksujemy. pomarańcze i banana obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki blendujemy, na sam koniec dodając żurawinę.

Koktajl z jarmużem, awokado i mlekiem migdałowym

iStock

Składniki na 1 porcję:

  • 2 garści jarmużu
  • pół awokado
  • brzoskwinia
  • szklanka mleka migdałowego

Wykonanie: Obrane awokado, brzoskwinię i jarmuż wrzucamy do wyciskarki. Na koniec dodajemy mleko.

Zobacz także

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Przepis na niedzielę – sałatka z jarmużem i warzywami korzeniowymi

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Jarmuż – 3 przepisy z kultowym warzywem

Jarmuż na talerzu. 3 przepisy z kultowym warzywem

Karolina Szostak: zdrowe jedzenie widać nie tylko w biodrach, ale przede wszystkim na twarzy

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. Nie tylko marchewka

kawa po chińsku

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Chrup, chrup pora!

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Marchewka to prawdziwy skarbiec zdrowia. Sprawdź, na co pozytywnie wpływa

Zdrowy posiłek na stole

Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna

Przesilenie wiosenne zmęczenie

Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić

szklanka wody

Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

kobieta pracuje

Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie