Przejdź do treści

5 przepisów na koktajle z jarmużem. Prosto od Karoliny Szostak

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta smarująca twarz kremem w łazience
Niedobór witamin widać na skórze. Dietetyk radzi, jak zadbać o odpowiednie odżywienie
Przyprawa curry na łyżeczce
Curry to mieszkanka najzdrowszych przypraw
Hanna Lis w czarnym golfie
Hanna Lis o endometriozie: miałam szczęście, że choroba nie odebrała mi szansy na macierzyństwo
Dziewczyna biegająca na ulicy
Trening podczas smogu. Co radzi alergolog?
ratownik medyczny trzymający fiolkę z napisem psychologiczne wsparcie
„Załamania psychiczne są tak powszechne, że nie mogą pozostawać tematem tabu”. Gdzie szukać pomocy?

Karolina Szostak wydała niedawno książkę „Moje spektakularne soki i koktajle”. Wybraliśmy z niej pięć przepisów na koktajle z jarmużem. Są bardzo proste i bardzo zdrowe. Zobaczcie!

Jesienna aura często wystawia naszą odporność na próbę, dlatego szczególnie ważne jest, co jemy i pijemy o tej porze roku. Dietę warto wzbogacić o koktajle naładowane zdrowymi składnikami. Jednym z nich jest jarmuż, który pobudza do działania, chroni przed infekcjami i poprawia nastrój w ułamku sekundy. Wypróbujcie 5 przepisów Karoliny Szostak na koktajle z jarmużem w roli głównej.

Sezon na jarmuż zaczął się już we wrześniu – wraz z wysypem jesiennych odmian jabłek – i potrwa aż do przymrozków. Po przymrozkach to warzywo z rodziny kapustowatych zyskuje na smaku, bo traci swoją goryczkę i staje się słodsze. Jarmuż najczęściej sprzedawany jest w pęczkach. Jego liście – efektownie poskręcane na brzegach – są intensywnie zielone lub cieniowane fioletem. Ma wyrazisty i pikantny smak, jest lekkostrawny i niskokaloryczny.

Jarmuż nie bez powodu robi furorę na całym świecie To warzywo naładowane cennymi witaminami i składnikami mineralnymi. Jarmuż oprócz witamin A, B1, B2, C, E i K, dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jak w jednej szklance zamknąć te wszystkie witaminy i uchronić się przed przeziębieniem? Zrobić zdrowe koktajle! Wybraliśmy dla was przepisy z książki Karoliny Szostak „Moje spektakularne soki i koktajle”.

Archiwum Hello Zdrowie

Karolina Szostak zmieniła swoje podejście do jedzenia odkąd trzy lata temu schudła 30 kg. Jest fanką postów i detoksów sokowych, które w połączeniu ze zbilansowaną dietą pozwalają jej żartować z efektu jo-jo i cieszyć się metamorfozą. W swojej książce „Moje spektakularne soki i koktajle” dziennikarka podzieliła się przepisami na prawie 100 pysznych, zdrowych i energetycznych napojów. Oto 5 z nich.

Czy wiesz, że...

Przytrzymaj
i odkryj

jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko?

Koktajl z jarmużem, szpinakiem i pietruszką

iStock

Składniki na 1 porcję:

  • pęczek pietruszki
  • garść jarmużu
  • garść szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • jabłko
  • ogórek
  • 2 marchewki

Wykonanie: Marchew, jabłko i ogórka obieramy. Nie usuwamy gniazd nasiennych z ogórka i jabłka. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki.

Koktajl z winogrona i jarmużu

iStock

Składniki na jedną porcję:

  • szklanka winogrona
  • 5 liści jarmużu
  • banan

Wykonanie: Obranego banana i pozostałe składniki wrzucamy do wyciskarki.

Najzdrowsze są ciemne winogrona – działają przeciwzapalnie, ograniczają zatrzymywanie wody w organizmie i zawierają silne antyoksydanty, dzięki którym naczynia krwionośne pozostają w dobrej kondycji.

Koktajl z jarmużem, spiruliną i mlekiem migdałowym

iStock

Składniki na 1 porcję:

  • 6 liści jarmużu
  • pół banana
  • pół kubka mrożonych jagód
  • pół kubka mleka migdałowego
  • łyżeczka spiruliny
  • łyżeczka nasion chia

Wykonanie: Banana obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Jarmuż, jagody i banana wrzucamy do wyciskarki. Na koniec dodajemy mleko migdałowe, spirulinę i nasiona chia.

Koktajl z jarmużem, żurawiną i bananem

iStock

Składniki na 1 porcję:

  • duża szklanka świeżej żurawiny
  • szklanka listków jarmużu
  • 2 pomarańcze
  • banan
  • pół szklanki wody

Wykonanie: Do blendera wrzucamy jarmuż, dolewamy wodę i miksujemy. pomarańcze i banana obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki blendujemy, na sam koniec dodając żurawinę.

Koktajl z jarmużem, awokado i mlekiem migdałowym

iStock

Składniki na 1 porcję:

  • 2 garści jarmużu
  • pół awokado
  • brzoskwinia
  • szklanka mleka migdałowego

Wykonanie: Obrane awokado, brzoskwinię i jarmuż wrzucamy do wyciskarki. Na koniec dodajemy mleko.

Zobacz także

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Karolina Szostak: zdrowe jedzenie widać nie tylko w biodrach, ale przede wszystkim na twarzy

Top 10 produktów na leniwe jelita

Przyprawa curry na łyżeczce

Curry to mieszkanka najzdrowszych przypraw

Przepis na brukselkę od naszej czytelniczki

Brukselka duszona z warzywami. Przepis od naszej czytelniczki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

brukselka w drewnianej misce

Brukselka i jej 6 właściwości zdrowotnych

Elżbieta Lange, psychoterapeutka

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze